Archív

A test mint az ellenállás eszköze

Ott vannak például a testnyílások: valamennyi. Száj, orrlyuk, ánusz. Híján vagy az információnak? Kommunikálni akarsz a külvilággal? Testnyílásaidban sok minden eldugható. (Harmat György írása a Test a lelke mindennek című Librarius-esten hangzott el az RS9 Színházban – a szerző bilincsben olvasta föl írását.)

Libi est Harmat Gyuri

A börtönőrnek mindene van: hatalma, fegyvere, információja, otthona, szabadsága. Ha rab vagy, neked semmid sincs. Nincs fegyvered: ha volt, elveszik. Nincs információd: izolálnak. Otthonod a börtöncella. Nincs szabadságod: megfosztanak tőle.

A börtönőrnek cselekvőképesség is adatik, azzal nyom el téged, ha rab vagy. Hogyan, mivel védekezz? Ha politikai elítélt vagy, és még ezt az utolsó, egyetlen jogodat, politikai státuszodat is – rendelettel, egy csapásra – visszaveszi a hatalom: hogyan tiltakozz? Ha tehetetlenné tettek, de tenni akarsz: mit tegyél?

Megteheted, hogy nem fogadod el, amit mégis adnak. Politikai vagy (bár nem ismerik el): nem veszed fel a köztörvényesek rabruháját. Nem engedik, hogy használd a civil ruhádat: inkább meztelen maradsz. Egyetlen pokróc a vagyonod: abba burkolózol a celládban, hogy meg ne vegyen az isten hidege.

Lassan rájössz: nem is igaz, hogy nincs semmid. Egyvalamit – még – meghagytak neked. A testedet. Az a te birtokod. Mondhatod: a testem a váram. Hisz lélek, szellem, erő is van hozzá: végtelen gazdagság.

Ott vannak például a testnyílások: valamennyi. Száj, orrlyuk, ánusz. Híján vagy az információnak? Kommunikálni akarsz a külvilággal? Testnyílásaidban sok minden eldugható. A smasszerek alaposan átvizsgálják őket beszélőre menet, beszélőről jövet? Légy ügyes, leleményes. Rejtsd jó mélyre, amit rejteni akarsz. Pár centis kapszulában elfér egy összehajtogatott, házilag buherált adóvevő. Hallgathatod a híreket. Ha hazudnak is, a semminél azért több.

Ha rab vagy, nincs semmid, csak a tested. Mozgalmár is vagy: mozgósíthatod. És mindazt, amit termel, ami belőle kijön: az ürüléked, a vizeleted. Tiltakozni akarsz az ellen, hogy elvették a politikai fogoly státuszodat? Ne mosakodj. Kend az ürüléked a falra. A vizeleted öntsd a cellaajtó alatti résen a folyosóra. Légy „férgek közt fogoly állat”. Úgyis az vagy.

De számíts rá, hogy protestálásod rabtartóid megtorolják. Meztelenül kirángatnak a zárkádból. Oda-odacsapják fejed a falhoz. A fürdőbe visznek. Erőszakkal levágják a hajad. Vér serken a fejbőrödből. Közben persze ütnek is. Behajítanak egy kád vízbe. Víz alá nyomják a fejed. Meg ne fulladj. Csak majdnem.

És ha már sanyargatja a tested a hatalom, sanyargathatod te is, hisz nincs másod, csak a tested. Nincs hatalmad, de ez még hatalmadban áll. Éhségsztrájkba kezdhetsz céljaidért, a végsőkig. Meg is ölheted, el is pusztíthatod magad. Csonttá aszik a tested. Fekélyek fakadnak a bőrödön. Ömlik belőled a vér. Az összes szerved tönkremegy. Aztán minden elcsendesül, arcodra húzzák a lepedőt. 66 napig éheztél.

Bobby Sandsnek hívnak. Az Ír Köztársasági Hadsereg tagja voltál, az egyesült Írországért küzdöttél, Thatcher Angliája ellen. 27 évet éltél. 1981. május 5-én ért a halál a Maze Fegyházban, Észak-Írországban.

2008-ban Michael Fassbender alakított téged, az Éhség című filmben, Steve McQueen remekművében.

Minden könyvre találsz kedvezményt,

ezekre nagyon sokat, nézd meg, oszd meg:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top