Archív

Háromszor is Hamlet és híres produkciók a gyulai Shakespeare Fesztiválon

A IX. Shakespeare Fesztivált nagyhírű produkciókkal és a legjobb magyar előadásokkal július 4. és 15. között rendezi a Gyulai Várszínház. (Kémeri Attila)Hamlet zsoter

Új Hamlet készül a IX. Shakespeare Fesztiválra: a román Uniter-díjas Bocsárdi László rendezésében, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatával, Mátray Lászlóval a címszerepben július 5-én lesz a bemutató. További két Hamlet is várja a közönséget: a budapesti szezon eseménye volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves színművész osztályának (2010-2015) vizsgaelőadása, Zsótér Sándor rendezésében. A Miskolci Nemzeti Színház előadásának rendezője Kiss Csaba.

Az idei Shakespeare-fesztet a Szonettek nyitja, Mándy Ildikó Társulatának előadásában.

Shakespeare Makrancos Katája A hárpia megzabolázása címmel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával érkezik Sorin Militaru rendezésében. Az előadásban a román színházi nyelv ötvöződik a magyar színházi hagyománnyal.

A fesztiválon nagyhírű produkciók is láthatóak. A Song of the Goat Theatre lengyel-angol társulat Európa egyik leginnovatívabb együttese. Komoly fesztiválok sikere után Gyulán is bemutatják a Lear dalai című produkciót. A darab premierje 2012 nyarán, Edinburghban volt, ahonnan három fontos díjat hoztak el. Szenzációnak ígérkezik a 2012-es londoni Globe Világfesztivál legjobb produkciója, egyben Nagy- Britanniában az év színházi eseményének választott Szeget szeggel, Jurij Butuszov rendezésében a moszkvai Vahtangov Színház előadásában

A 10 nap alatt az előadásokhoz kötődő, világhírű filmeket is láthat a közönség, a szakmai konferencián Lenni vagy nem lenni – Shakespeare monológok témakörben folyik majd a beszélgetés. Színház az egész világ, színész benne minden férfi és nő címmel Emil Boroghina román színész, aki egyben a Craiovai Shakespeare Fesztivál művészeti vezetője Shakespeare szövegeiből olvas. Steven Berkoff angol színész egy személyben adja elő Shakespeare (majdnem) összes ármánykodóját.

Birta Gábor és az angol Nicholas Clapton Shakespeare szövegeire írt Purcell, Liszt, Haydn, Schubert dalokat fog énekelni. A W.H. együttes Shakespeare szonetteket és dalokat ad elő, ugyanebben a műfajban ad koncertet a belga jazzénekesnő Caroll Vanwelden.

A fesztivál vendége még Nádasdy Ádám, akivel a Shakespeare szövegek fordításáról beszélgethetünk.

Lesznek gyerekeknek szóló programok is, valamint az ingyenes tánc és utcaszínházi produkciók mellett például megidézik Shakespeare konyháját is egy helyi étteremben.

www.shakespearefesztival.hu

Kép: Hamlet. Színház- és Filmművészeti Egyetem III. évf. (2010-2015)

Kedvezményes ajánlatok

Shakespeare-művekre

cd-k, könyvek:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top