Archív

Perzselő szomj a jóra – Háy János Könyvhétmegnyitója

Keresés a weben

A magyar irodalom a magyarok igazi hazája – fogalmazott Háy János József Attila-díjas író csütörtökön Budapesten, a 84. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok fővárosi megnyitóján.

A június 10-ig tartó magyar irodalmi seregszemlén 345 könyvújdonsággal találkozhatnak az olvasók, Budapesten 147 pavilonban 220 hazai és határon túli kiadó mutatja be kiadványait. Az ünnepi könyvhéthez az idén mintegy 80 vidéki település csatlakozott, emellett két határon túli városban, Kolozsváron és Aradon lesznek programok.
A Katasztrófavédelem Központi Zenekarának hagyományos felvonulása után Háy János rövid történettel nyitotta meg a könyvhetet. Ebben a magyarok egy csoportja “az egek királyához” fordul, hogy merre van a magyarok hazája. Háy János meséjében az Úr a könyvekben jelölte meg az igazi hazát.
Mert ha minden magyar, aki olvas, leülne a Hajógyári-szigeten, nemcsak a kaszinónegyedet nem lehetne megépíteni, hanem még a Sziget fesztivált sem lehetne megtartani – fogalmazott Háy János, hozzátéve, hogy “a magyar irodalom tulajdonképpen a legnagyobb fesztivál”, amit ezernyi helyszínen tartanak, és senki nem tudja, holnap ki fog állni a nagyszínpadon.
“Ez az ország a mi hazánk, ez a fesztivál, a mi fesztiválunk. Olyan hely, ahol meg vagyunk szólítva és meg vagyunk érintve, és nem négyévente a szavazatunkért, hanem azért, hogy tényleg jobban tudjunk élni” – vélekedett.
Háy János szerint “itt mindenki vállalja, hogy olyan, amilyen, itt mindenki vállalja, hogy esendő, de mindenki hisz abban, hogy a világnak azon a részén, ahol van, egy kicsit ő is tud alakítani, mert képes átlépni a mindenségre nyíló kapun, mert, hogy a most éppen százéves Weörest idézzem meg: perzselő szomja van a jóra”.

Újdonságok 10% kedvezménnyel:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top