Archív

Átadták a Szép magyar könyv elismeréseket és az IBBY Év Gyermekkönyve díjait

A 84. Ünnepi Könyvhét nyitónapján adták át a Szép Magyar Könyv 2012 verseny elismeréseit és az IBBY Év Gyermekkönyve 2012 díjait a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

A Szép magyar könyv 2012 megmérettetésre 53 hazai és határon túli kiadó összesen 119 könyvvel pályázott, végül az előzsűrizést követően 57 mű került a főzsűri elé – tájékoztatta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).
Orosz István grafikusművész, animációsfilm-rendező, a főzsűri elnöke az idei mezőnyről az MTI-nek elmondta, hogy a testület elé nagyon magas színvonalú művek kerültek, ugyanakkor alapvetően a művek tipográfiai, esztétikai igényességét, gondolatiságát értékelték és nem az előállításra fordított költségeket.
Gyermekkönyvek kategóriában Winkler Róbert Márton és Micike az autószerelő műhelyben című, a Kolibri Kiadónál megjelent könyve kapta a díjat, oklevélben Hohol Ancsa Juhhé, szemüveges lettem! című műve, szintén a Kolibri kiadványa és a Scolar Kiadó könyve, Barabás Zsófi-Moizer Zsuzsa Mindenki tud rajzolni című munkája részesült.
Az ismeretterjesztő művek közül Erdélyi Z. Ágnes és Hermann Irén 33 világhírű magyar a XX. századból című, a Sanoma Média által kiadott könyvének ítélte a zsűri az elismerést. Oklevelet kapott Bede Béla a Corvina Kiadónál megjelent a Magyar szecessziós építészet című könyve és Bereznay Tamás a Boook Kiadónál napvilágot látott, Hungarian Cookbook című kötete. Szintén oklevélben részesült és egyben Orbán Viktor miniszterelnöki különdíját is kiérdemelte Pallos Lajos-Torbágyi Melinda-Tóth Csaba A magyar pénz története című könyve, amely a Kossuth Kiadó és a Magyar Nemzeti Múzeum gondozásában jelent meg. Tarlós István főpolgármesteri különdíját és oklevelet kapott Török András Budapest könyv, avagy Simplicissimus szerint a világ című, a Park Könyvkiadónál megjelent műve.
A tankönyvek mezőnyében Csajági Sándor, Fülöp Ferenc, Póda László, Urbán János, Dégen Csaba, Elblinger Ferenc és Simon Péter Fizika 9-10-11. című kötetei, a Nemzeti Tankönyvkiadó kiadványai oklevélben részesültek.
A tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában az Erdei Anna, Sármay Gabriella és Prechl József által szerkesztett Immunológia című könyv, a Medicina kiadványa kapta a díjat, oklevélben és a Tamás László Emlékdíjban Hegyi Ibolya Az idő szövete című, a Scolar Kiadó által megjelentetett kötete, valamint Lévai-Kanyó Judit Többlakásos házak – Kortárs magyar építészet című könyve részesült. Ez utóbbi a Terc Szakkönyvkiadónál látott napvilágot.
A szépirodalmi és ifjúsági könyvek közül Gottfried von Strassburg Tristan című könyve kapta a díjat, egyben Áder János köztársasági elnöki különdíját, a mű a Borda Antikvárium gondozásában jelent meg. Szintén díjban részesült a Scolar Kiadó négy kötete, Takeshi Kitano Fiú, Janne Teller Semmi, Robert Williams Luke és Jon, valamint Wolfgang Herndorf Csikk című könyve. A kategóriában az oklevelet Hajdú-Farkas Zoltán A homályban maradás ösztöne (BookArt Kiadó), James Joyce Ulysses (Európa Könyvkiadó) és Máté Angi Az emlékfoltozók (Magvető Kiadó) című könyve érdemelte ki.
A művészeti könyvek és albumok kategóriában a Szépművészeti Múzeum kiadványa, a Cézanne és a múlt – Hagyomány és alkotóerő című, Geskó Judit által szerkesztett kötet kapta a díjat, az oklevelet Berecz Ágnes Hantai Volume 1. 1949-1959 című kötetének, a Makláry Artworks kiadványának ítélték oda.
A fakszimile, reprint és adaptált kiadványok közül az oklevelet Nedliczi Váli Mihály Házi orvosi szótárotska című könyve, a Magyar Mercurius kiadó kötete kapta, amely kiérdemelte az Antall József-emlékdíjat is.
Rófusz Kinga Máté Angi Az emlékfoltozók című mesekönyvének illusztrációiért és borítótervéért az Emberi Erőforrások Minisztériuma különdíját kapta. Szintén a tárca különdíjában részesült Dancsák Attila Lévai-Kanyó Judit Többlakásos házak című könyvének tipográfiájáért, valamint Buzay István Romhányi József Szamárfül című kötetének illusztrációjáért. Ez utóbbi a Móra Könyvkiadónál látott napvilágot.
A közönségdíjat, amelyet a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a Veszprémi Városi Művelődési Központ látogatóinak szavazatai alapján ítéltek oda, az Eötvös Károly balatoni utazásai című könyv kapta. A kötetet Kisbán Gyula szerkesztette és a Fiesta Stúdiónál jelent meg.
A könyvhét nyitónapján adták át az IBBY Év Gyermekkönyve 2012 díjait is. Az elismerést Tasnádi István A kőmajmok háza című könyvéért (Pozsonyi Pagony), Kárpáti Tibor Szabó T. Anna Tatok tatok című könyvének (Magvető) illusztrálásáért, Szabó T. Anna Patrick Ness Szólít a szörny című könyvének (Vivandra) fordításáért, valamint Kányádi Sándor és Nógrádi Gábor életműve, munkássága elismeréséül vehette át.

Itt minden könyvet megtalálsz kedvezménnyel:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top