Archív

A kalmárok sugárhajtással tudnak repülni

Az állatok vizet szívnak köpenyüregükbe, amely körülveszi a testüket, majd a tölcséren keresztül nagynyomású vízsugarat fecskendeznek ki, amely az ellenkező irányba tolja őket.kalmar

A kalmárok tudnak “repülni” – állítják japán kutatók, akik a vízből kiugró példányokról készült fotósorozatok elemzése alapján jutottak erre a következtetésre.

A Hokkaidói Egyetem kutatócsoportja körülbelül száz, a levegőben úszó kalmárról készített sorozatfelvételeket. A fotók alapján a vízből kiugró állatok a levegőbe emelkedve nagynyomású vízsugarat lövellnek ki tölcséreikből, hogy felgyorsuljanak, csápjaikat és úszóikat pedig mintegy szárnyként használva egyensúlyoznak repülés közben.

A kalmárok időnként a vízben is “lökhajtással” közlekednek. Az állatok vizet szívnak köpenyüregükbe, amely körülveszi a testüket, majd a tölcséren keresztül nagynyomású vízsugarat fecskendeznek ki, amely az ellenkező irányba tolja őket.

A kutatók közölték, hogy a tengeri állatok repülőmozdulatai rendkívül fejlettek, az egyik megfigyelt példány például 30 métert volt képes a levegőben úszni. Feltételezésük szerint a halak a ragadozók előli menekülés céljából tanultak meg “repülni” – közölték az NHK japán televízióval.

A jelenségről korábban a Nature szakfolyóirat és a Scentific American magazin is beszámolt. Egy Nature által tavaly júliusban publikált cikkben kanadai kutatók azt állították, hogy a kalmárok három és félszer nagyobb sebesség elérésére képesek a levegőben, mint a vízben.

Forrás: MTI

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top