Archív

Történetükkel versengenek egymással az európai fák az Év fája címért

A verseny fő célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a történelmi és természeti értékek fontosságára és védelmére, a biológiai sokféleség csökkenésére.Greenwich-i fk

Nem küllemük vagy koruk, hanem történetük, legendájuk vagy a hozzájuk kapcsolódó babona juttathatja győzelemhez az európai Év fája versenyben részt vevő fákat, amelyekre a közönség az interneten adhatja le voksát.

Különleges közösség-összetartó erővel bírnak a harmadik alkalommal megrendezett Év fája verseny döntősei: a részt vevő fák az évek során közösségek elválaszthatatlan tagjaivá váltak, életük családok történeteivel kapcsolódott össze, legendák, babonák szövődtek köréjük, egyesek pedig a – közösség szerint – mágikus vagy éppen jövendőmondó erővel bírnak – olvasható a versenyt szervező Environmental Partnership Association magyar tagjának, az Ökotárs Alapítványnak a közleményében.

A fákra február 1. és 28. között lehet szavazni a www.treeoftheyear.org oldalon, az eredményeket március elsején hozza nyilvánosságra az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství. A verseny díjait Brüsszelben adják át májusban.

Híres történelmi eseményhez kapcsolódó, ám kitalált történet fűződik a magyarországi résztvevőhöz: a szájhagyomány szerint az egri vár török ostroma alatt, 1552-ben az egri termálfürdő területén élő platán árnyékából irányította a török sereget Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír.

A verseny fő célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a történelmi és természeti értékek fontosságára és védelmére, a biológiai sokféleség csökkenésére. Az Ökotárs Alapítvány bolgár, cseh, román és szlovák testvérszervezeteivel együtt az Environmental Partnership Association tagja.

A magyar szavazók anyagi támogatásban is részesíthetik a magyar Év fája versenyt: a 13600-as telefonszám tárcsázásával és az 53-as kód beütésével minden hívás 250 forinttal támogatja az Ökotárs Alapítványt és az Év fája programot.

A fák történetei és a versennyel kapcsolatos bővebb információk a www.treeoftheyear.org oldalon olvashatók.

Forrás: MTI, fotó: Podmaniczky Szilárd, Greenwich-i fák

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top