Archív

Gondolat-jel 2012. február 19. Kossuth adó 11.05-11.58

Amikor a hatalom kimutatja a foga fehérét, akkor az eszmék szájzárat kapnak. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a gondolkodás nehezen gyógyuló hiánybetegségeit és azok hatását igyekszik föltárni. A megújulás részegítő mámora a történés szellemi hátterének folyamatosságát is kérdésessé teheti. Az átalakítás dogmatikus buzgalma nemcsak meghaladni kíván avultnak vélt gondolatokat, de száműzni szeretné, rosszabb esetben el is pusztítaná azokat.

Antall – Lánczi András a megszakadt szellemi fejlődésről …………………………… 07,41

Szellemi szakadék tátong, mert a magyar közgondolkodás folyamatossága a fordulat éve, tehát 1948 után megszakadt. De az önmagát egyedül üdvözítőnek tartó és a marxizmusra hivatkozó diktatúra nemcsak a konzervatív, a kereszténydemokrata, a keresztény-szociális, vagy a liberális eszmetörténészeket hallgatatta el, de a szociáldemokráciához, a baloldal köréhez tartozókat is.

Gergó Judit – A magyartanítás kihívásai konferencia ……………………………..… 07,19

Mindenki költőnek születik. Aki kinövi abból magyartanár lesz, aki nem abból író. Az önirónia kevés az irodalomtanításhoz, viszont egy lépés reális helyzetfelméréshez. A Irodalomtanítás innovációja című konferencia is jelzi, hogy a digitális világ korában megváltozott az olvasás kultúrája, így a műveltség átadásának módszertana is kénytelen lépni. Fűzfa Balázs, Nagyné Erős Rozália, Kerpen Zoltán, Vargha Richárd ezért találkoztak Szombathelyen.

Antall – Hoppál Mihály a busójárás dramaturgiájáról ………………………..….… 07,10

Alakoskodni nem túlságosan vonzó a hétköznapokban, ám szinte kötelező az ünnepeken. A maszkot öltő, bundába burkolódzó, kolompokkal, éktelen ricsajt keltő játékosok esznek, isznak és lányokat kormoznak a busójárás idején. Egy esztendeje Pécsre invitálták Európa szinte valamennyi a mi busójárásunkkal rokon népszokás művelőit, illetve a téma szakembereit.

Tarnóczi László – Darvasi László járkálása az időben ………………..………….…. 07,27

A Berlini fal leomlott és hogy ne épüljenek bennünk újak, írni és beszélni is érdemes. No, nem pont arról, ami ott történet, hanem arról, ami bennünk. Az illúziók, ha voltak mögöttünk maradtak, s szembesülni a társadalom kettészakadásával, a szegénységgel, a gazdasági és morális kihívásokkal hagyományosan a magyar irodalom feladata is. Ez a korszerűtlenség az időt átjáró házként használó Darvasi László szerepe is.

Antall – Gulyás Gábor és a Műcsarnok ………………..………………..………….… 07,27

Sztálin szobrának fölállításával osztatlan, a polgármester portréjával már kevesebb sikert aratott Gulyás Gábor a debreceni Modem igazgatója. Az ottani múzeumalapítás mégis remekül sikerült, a kortárs kísérletek világa jól megfért a XX. század klasszikusaival. A budapesti Műcsarnok azonban egészen más, ahogyan az intézménnyel kapcsolatos várakozások is.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek: Dancsó Mária és Garamvölgyi Károly

Műsorunkban a Classy Four szaxofon kvartett felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top