Archív

Képek Ideje – Temps d’Images Fesztivál hetedszer

dv8

A világhírű fizikai színházi társulat, a brit DV8 vendégjátéka nyitja a fesztiváltszerdán a Trafóban.

A budapesti rendezvénysorozat közönsége március 18-ig többek között egy szereplők nélküli Hamupipőke-adaptációval, Andreas Fogarasi új kiállításával és Arte-filmekkel találkozhat.

Szólásszabadságról, cenzúráról, vallásról szól a fizikai színház eszközeivel a DV8 legújabb, Beszélhetünk erről? (Can We Talk About This?) című előadása február 22. és 24. között a Trafóban. A produkció témája a multikulturalitást érintő jogszabályok, a szólásszabadság, a cenzúra Salman Rushdie könyveinek 1989-es elégetésétől, Theo Van Gogh holland filmrendező meggyilkolásán át a Mohammed-karikatúrák körüli 2005-ös botrányig. A február 23-iki előadás előtt Lloyd Newson rendezővel Lévai Balázs szerkesztő-riporter beszélget a Trafó Galériában.

A túlélőkkel, családtagokkal, falubeliekkel készített interjúkon keresztül dolgozza fel a 2008-2009-es romagyilkosságokat a PanoDráma Szóról szóra című darabja; a dokumentumszínházi előadás február 28-án látható a Trafóban. A magyar nyelven, angol felirattal előadott produkcióban Bánki Gergellyel, Feuer Yvette-tel, Hárs Annával, Orsós Róberttel, Ördög Tamással, Schermann Mártával, Szamosi Zsófiával és Urbanovits Krisztinával találkozhat a közönség.

Március 2-án és 3-án szintén a Trafó nagytermének közepén vetít árnyékot és fényt az olasz Muta Imago. Claudia Sorace, Riccardo Fazi és Massimo Troncanetti Madeleine című darabjában egy nő vár a visszatérésre, de nem tudja, mikor és hogyan fog ez megtörténni,

A Művész mozi március 5. és 7. között Arte-filmeket tűz műsorra; a többnyire angolul, francia felirattal vetített alkotások többek között Jiri Kylian, Ravi Shankar, Wayne McGregor és Anne Teresa De Keersmaeker művészetét mutatják be a vásznon.

Ősbemutatóval jelentkezik a Forte Társulat: a Koto és Kaori című, gyermekeknek és felnőtteknek is szóló, a Kitchen Budapest munkatársaival közösen létrehozott, különleges vetítéssel kísért mese március 8. és 10. között szerepel a Trafó műsorán.

Március 9-én nyílik Vasarely Go Home címmel a Trafó Galéria Andreas Fogarasi-kiállítása. Az Arany Oroszlán-díjas osztrák-magyar művész a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia számára készítette legújabb dokumentumfilmjét: a videó két – egymással szoros összefüggésben álló – eseményt vizsgál, amelyek 1969. október 18-án játszódtak le Budapesten.

Hogyan mesélnél el egy történetet színészek nélkül? – teszi fel a kérdést Kálmán Eszter rendező és a TÁP Színház, hogy a Hamupipőke történetén keresztül próbáljon választ találni. A szereplőmentes előadás március 14-15-én látható a Trafóban.

Ugyanitt tér vissza március 17-18-án a Krétakör nagy sikerű összművészeti trilógiája, a Krízis, amelyben a Gát család három tagját különböző előadóművészeti formákon keresztül – film, kortárs opera és színház – ismerhetik meg a nézők.

A rendezvénysorozat részletes programja a www.trafo.hu honlapon érhető el.

A Temps d’Images Fesztivál 2002-ben jött létre az Arte kulturális televíziós csatorna és a francia La Ferme du Buisson kortárs művészeti központ kezdeményezésére. A rendezvény Európán túlnyúló hálózattá nőtt mind az alkotók együttműködése, mind az előadások áramlása tekintetében: a Temps d’Images hálózatának tagja a belga Les Halles de Schaerbeek, a La Ferme du Buisson, a német Tanzhaus Düsseldorf, a román Artlink, a litván Von Krahl Theater, a török Garajistambul, az olasz Romaeuropa, a lengyel Centrum Sztuki Wspólczesnej Zamek Ujazdowski, a portugál Duplacena, valamint a kanadai Usine C.

A résztvevő szervezetek, intézmények és helyszínek közös célja, hogy előadóművészeti formákat és mozgóképet ötvöző produkciók létrehozásával és forgalmazásával szoros és termékeny kapcsolatot teremtsenek színpad és vizualitás között.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top