Archív

Gondolat – jel, 2011. 12. 4. Kossuth 11.05- 11.58

A hamis történelmi mámorból másnapos az ébredés. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a szabad értelmezés,valamint a makacs tények világát igyekszik megidézni. Az emlékezés személyes dolog, gyakran egyszemélyes. A közösség memóriáját ideig-óráig alakíthatja a napi aktualitás, hogy a politikát ne is emlegessem. A fantázia világából azonban kegyetlenül földre rántanak a mindennapok, mivel a ma és a holnap az a tegnap szerves folytatása. Eligazodásunk a históriában naponta újuló igény.

Antall – Karol Wlachovsky és Demmel József Ludovit Stúrról …………………..…. 07,45

A politikai határok Kárpát-medencei vándorlása előtt a monarchián belül úgy lehetett szlovák, vagy magyar valaki, hogy családjának helyzete, szocializációja, nyelve terelte egy-egy nemzeti közösség felé. Ludovit Stúr országgyűlési követként a szlovák nemzeti mozgalmak meghatározó személyiségévé vált. Róla írt könyvet Demmel József történész, amit az a Karol Wlachovsky olvasott, aki gömöri szlovákkent a két nép irodalmi és kulturális kapcsolataiért jócskán megdolgozott.

Vajland Judit – Buda Ferenc sorsa és költészete ……………….……………….……. 07,33

Költőként a Hetek: Ágh István, Bella István, Kalász László, Serfőző Simon, Raffai Sarolta és Ratkó József költészethez kötötte irodalmi jelentkezése, műhelyként a kecskeméti Forrás fogadta, s családjában számos gyermeke számtalan unokája rajzott ki mellőle. Buda Ferenc költészetéből, s ez bizonyosan a köznapi szavakból is kitűnhet az erkölcs esztétikuma is kihallik.

Antall – Márton András Karinthy Ferenc páros drámája …………………………… 07,42

Megtörténik velünk a színház, a mulandó műfaj meghökkentő módon él tovább emlékezetünkben, de dramaturgiai helyzeteiben is. Karinthy Ferenc, mindenki Cinije két legendás játékát vitte színre Márton András az újonnan megnyílt MOM Színházban, amely igényes építészeti megújulása után társulatát és közönségét is keresi.

Tarnóczi László – Gréczi Zsoldos Enikő nyelvjáráskutató …………………..………. 07,23

A zavaros vízből kifogott minket a világháló, de olyan szorosan fog össze, hogy kopni kezd különbözőségünk, egyéni hangunk, nyelvi kötődésünk, karakterünk. Kimondottan üdítő, hogy legalább egy-egy kiváló időjós vállalja megszólalásában a képernyőn is otthonról hozott beszédének stílusát.

Antall – Pogány Gábor és Verebes György művésztelep Szolnokon ………………… 07,34

A művészetek kertje akkor is virágzik, ha az ott élők utálják egymást. Ám a természetes vegetáció mellet a szellem is szárba szökken, ha a közösség képes a megújulásra, s a tiszta helyzetek és az egyenes beszéd lesöpör minden félreértést. Több mint száz éves a Szolnoki Művésztelep és talán még soha nem volt ilyen fiatal.

szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

gyártásvezető: Bándi Domokos, hangmesterek Vízkelety Gabriella és Rozbora Zoltán

Műsorunkban Vasvári Pál jazz felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top