+ művészet & politika

Tüntetés a Batthyány téren: A kulturális kormányzat nem látja el feladatát

Káosz van a magyar kultúra ügyében. A magyar kultúráért felelős kulturális kormányzat nem látja el feladatát, nem biztosít hosszú távú, kiszámítható körülményeket ahhoz, hogy a magyar kultúra finanszírozása és intézményi rendszere működőképes legyen – mondta a szónok.

A Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) az ágazatban dolgozók bérrendezéséért és a közművelődési intézmények megfelelő támogatásáért szervezett demonstrációt szombaton a budapesti Batthyány téren.

Papp Katalin, a KKDSZ alelnöke a rendezvényen felolvasta a szakszervezet felhívását, amelyben követelték, hogy a kormány kiemelt beruházásainak kedvezményezettjei a vidéki könyvtárak, levéltárak, múzeumok és művelődési otthonok legyenek, valamint az olyan nemzeti intézmények, mint az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Levéltár vagy a Magyar Nemzeti Múzeum folyamatos és kiszámítható működési keretek között láthassa el feladatát a szükséges források biztosítása mellett, illetve a kormány gondoskodjon a kulturális ágazatban dolgozók bérének rendezéséről.

Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a demonstrációt harmadik éve rendezik meg a magyar kultúra napja alkalmából, ám a három év alatt a problémák csak súlyosbodtak.

Káosz van a magyar kultúra ügyében. A magyar kultúráért felelős kulturális kormányzat nem látja el feladatát, nem biztosít hosszú távú, kiszámítható körülményeket ahhoz, hogy a magyar kultúra finanszírozása és intézményi rendszere működőképes legyen.

Mint mondta, a kormány nem biztosítja a megfelelő béreket és a tavaly júniusban beígért bérpótlékok beállítása sem valósult meg ez év január elején.

Az eseményen mécsest gyújtottak a január elsejével megszűnt minisztériumi háttérintézményekért, majd koszorúkat helyeztek el Kölcsey Ferenc szobra előtt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top