Archív

Bakó Fegya soXor fél – 22

„Nincsen pénzem. Akasszanak föl!” – válogatás egy ex-rádióriporter emlékcserepeibőlold radio

112 Szentiván ’55

Bejegyzés egy régi könyvben:

„Merklin Györgyné elvtársnőnek a Légó tanfolyamon elért jó tanulásért. 1955. VI. 24.-én Hangeltz”

113 Világtemetés

Béketábor szerte zúgtak a szirénák. A kisvárosi iskola hetedik osztályosai is merev vigyázzban álltak. Még a középső padsorból is jól látták a hegyoldalt, ahol a kisvasút vesztegelt. A mozdony mellett a vezér és a fűtő. S ekkor a szerelvény lassan elindult lefelé a lejtőn. A mozdonyvezető fölkapaszkodott, tekert a féken, leugrott, kihúzta magát. Épp csak beleállt a szirénasírásba, a vonat megint csúszni kezdett. Föl, tekerés, le, vigyázz, gyász. Akkor már mocorogtak a hetedikesek. Mire a masiniszta harmadjára mászott fel a renitens mozdonyra, visszafoljthatatlanul robbant ki belőlük a röhögés.

Az Államvédelmi Hatóság megyei munkatársai Joszip Viszárjonovics Sztálin elvtárs temetésének délutánjától késő estig folytatták a tizenhárom éves népellenségek kihallgatását.

114 Potomság

Történész: „a Szovjetúnió II. világháborús vesztesége 25-30 millió. A pontos adatot soha nem tudjuk meg.” A különbség mintegy magyar alföldnyi, plusz Pest teljes lakossága.

115 Műgyűjtő

Festményeket gyűjt. Híres szakember. Mindent tud a festőkről: EKG, ultrahang, CT, laborleletek, utóbb szövettan. Hogyha az eredmények meggyőzőek, fürgén, nagyvonalún vásárol. Aztán – mint hálás utókor – el is megy a temetésre. Medicus universalis.

117 4D

Müller Péter darabját rendezte Miskolcon Müller Péter Sziámi. Épp nem Pesten dolgozván ott ültem a nézőtéren. Ám még otthon sajna Dönci macska összehuggyozta volt a cipőm, de úgy véltem, hogy kitisztítottam: mostam, sikáltam, dezodorral is megküldtem. Aztán Miskolcon ott az a kicsi kamara, benne Seres Rezső szomorú élete. Mi, nézők egymás alatt/fölött ücsörgünk, mint cseppnyi amphitheatrumban. Bontakozik az erzsébetvárosi Szomorú vasárnap – s bontakozik a cipőmből Dönci macska „meszidzse”.

Ama este Miskolcon e macskakölnivel lett teljes nekünk az Erzsébetváros. Mondhatni: 4D.

118 Eccerélünk

Kisvendéglő Budán. Hetven körüli úr tér be öltönyben, propeller-nyakkendősen. Marhapörköltet rendel sós burgonyával, kovászos ugorkával. Míg eszi, száraz nagyfröccsért int. Hogy ezt, azt, amazt is elfogyasztotta, hátralöki a székét, karját széttárja, s így kiált: „Nincsen pénzem. Akasszanak föl!”

Régi történet. Akkor még volt halál-büntetés.

A szerzővel készült riport: Ex rádióriporter akasztotta fel magát a Nagykörúton

Fotó: Stevepratt

Könyvek a médiáról az Írók Boltjából:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top