Archív

Megtalálták a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltjét

A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra.

Csobánka Zsuzsa, Krusovszky Dénes és Závada Péter lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje.

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra. Az ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur).

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő (a kuratórium elnöke), Esterházy Péter író (az ösztöndíj védnöke), Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár (kurátor).

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart) és a Litera.hu (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén a sajtó jelenlétében adják át a kultúrát, az irodalmat támogató budapesti vendéglátóhelyek vala­melyikén – első ízben 2013. október 10-én, csütör­tökön 19 órakor a Kék Ló Fashion Pubban (VII. Kazinczy u. 11.).

A kuratórium először összeállít egy Top10-es listát, amelyet a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hoz. Az idén a következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Bartók Imre, Csobánka Zsuzsa, Krusovszky Dénes, Simon Márton, Sirokai Mátyás, Szabó Marcell, Szálinger Balázs, Szőcs Petra, Vári György és Závada Péter.Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet.

A Horváth Péter irodalmi ösztöndíj idei 3 jelöltje (névsor szerint):

Csobánka Zsuzsa

Csobánka Zsuzsa (Miskolc, 1983) költő, prózaíró, kritikus, magyartanár, drámapedagógus. Jelenleg PhD hallgató az ELTE PPK-n, témája a kortárs magyar irodalom tanítása. 2010-ben Móricz-ösztöndíjat, 2012-ben NKA Alkotó Ösztöndíjat kapott.2005 óta rendszeresen publikál neves folyóiratokban verset, novellát és kritikát egyaránt. Eddig négy kötete jelent meg: 2009-ben a Bog című verseskötettel jelentkezett (Szoba Kiadó), ezt követte 2011-ben a Hideg bűnök című szintén verses könyve (Kalligram), majd két prózakötete jelent meg, a szintén 2011-es Belém az ujját (PRAE-JAK), és idén, 2013-ban aMajdnem Auschwitz (Kalligram).

Krusovszky Dénes

Krusovszky Dénes költő, író és műfordító, Debrecenben született 1982-ben. Felsőfokú tanulmányait az ELTE Bölcsészkarán végezte. Junior Prima díjjal,Solitude ösztöndíjjal,Artisjus Irodalmi Díjjal és József Attila díjjal is kitüntették.Eddig megjelent kötetei: Az összes nevem (Széphalom Könyvműhely, 2006.), Elromlani milyen (Kalligram, 2009.), Wie schön das Kaputtgehen ist: Gedichte(Merz und Solitude, Stuttgart,2011),A felesleges part( Magvető, 2011.), Abefelé nyíló ajtó (mesejáték, 2012).

Závada Péter

1982-ben született, az ELTE angol-olasz szakán diplomázott, kamaszkorától Akkezdet Phiai formáció tagja, 2009 óta publikál verseket neves folyóiratokban, 2012-ben jelent meg az első kötete Ahol megszakad címmel a Libri Kiadónál. Emellett a slam poetry egyik magyar úttörője.

15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top