+ Tudomány

A kislányt virágmintás csatos övvel temették egy felnőtt mellkasára Tiszafüred mellett

Tiszafüred

Az elmúlt hetekben jelentős régészeti felfedezések történtek Tiszafüred mellett, ahol a középkori templom és a körülötte…

Fotó: Rózsa Róbert

Az elmúlt hetekben jelentős régészeti felfedezések történtek Tiszafüred mellett, ahol a középkori templom és a körülötte fekvő temető maradványainak feltárása folyik.

A Templom-domb nevű helyszínen négy éve kezdték meg az ásatásokat, miután 2020-ban egy gabonatároló építése közben emberi maradványok kerültek elő. Az azóta végzett munkák számos érdekességet hoztak napvilágra, beleértve közel száz ember földi maradványait, akik az Árpád-kortól a kései középkorig nyugodhattak ott. A leletek között gyűrűk, fülbevalók, pénzérmék és más értékes tárgyak is találhatók.

A feltárás vezetője, dr. Mester Edit, a Kiss Pál Múzeum igazgatója elmondta, hogy a templom egykor egy védelmi célokat is szolgáló kápolna volt, amelyet a török időkben pusztítottak el, a helyiek pedig később elhordták a köveit építkezési célokra.

A terület turisztikai jelentősége is kiemelkedő, hiszen hosszú távon egy régészeti parkot terveznek létrehozni, amely szervesen kapcsolódna a Tisza-tavi turizmushoz. Az elképzelések szerint a központ bemutatná a Tisza környéki életet, a halászatot és a régmúlt kulturális örökségét, oktatási és turisztikai célokat egyaránt szolgálva.

Az egyik legérdekesebb felfedezés egy kislány csontváza, akit egy felnőttel együtt, ráfektetve temettek el, és akinek öltözékében egy csatos, virágmintás öv is megmaradt. Ez a lelet különösen értékes, hiszen az évszázadok során a sírokat többször is megbolygatták, és sok nyughely megsérült.

A templom oltárának helye is megvan, ám az eredeti rekonstruálása nem valószínű, mivel egy fa nőtt a helyén, amelyet a régészek tiszteletben tartanak.

A tervek szerint a feltárt területek egy régészeti park részévé válhatnak, amely nemcsak a helyi történelmet mutatná be, de a modern turizmust is szolgálná.

(Cikkünk a szoljon.hu írásának felhasználásával készült)

A tudomány legfrissebb hírei

Népszerűek

To Top