+ Film

Borbély Alexandra próbálja megérteni, miért nem kap filmszerepet Magyarországon

Borbély Alexandra

Az interjúban Borbély Alexandra kitért arra is, amikor a Nemzeti Filmalap támogatta volna a filmet, de később visszaléptek.

Borbély Alexandra, az Európai Filmdíjjal kitüntetett színésznő, a Napunknak adott interjújában beszélt többnyelvűségéről, kettős identitásáról és legújabb szerepéről az Emma és a halálfejes lepke című szlovák filmben.

Ebben a filmben egy magyar özvegyet alakít, aki a Tiso-rezsim idején bújtat egy zsidó kisfiút. A filmet Szlovákia az Oscarra jelöli a legjobb nemzetközi film kategóriájában, és az interjúban Borbély azt is elmondta, hogy mit érezne, ha a film bekerülne az Oscar-jelöltek közé.

Borbély elmondása szerint kissé elégtételt érez, mivel Magyarországon már egy ideje nem kap szerepeket, míg Szlovákiában folyamatosan foglalkoztatják.

Azt is hozzátette, hogy a jelölés koronaként szolgál szlovákiai munkásságára. A kettős identitása – bár sok fájdalmat okozott – egyben védelmet is nyújt számára, hiszen képes több nyelven játszani és így különböző országokban dolgozni.

Az interjúban Borbély kitért egy korábbi helyzetre is, amikor a Nemzeti Filmalap támogatta volna a filmet, de később visszaléptek. Noha az okok nem világosak, a színésznő megemlítette, hogy mindez egybecsenghet Martina Šimkovičová szlovák kulturális miniszter korábbi, nagy vihart kavart kijelentésével, miszerint a szlovák kultúrának nem szabad keverednie más kultúrákkal.

Borbély Alexandra szerint ez mély csalódást okozott neki, hiszen úgy érezte, Szlovákia egy jobb irányba indult el, de aztán visszalépett.

Borbély hangsúlyozta többnyelvűségének jelentőségét is, amelyet az egyetlen fegyverének és legnagyobb kincsének nevezett, hiszen ennek köszönheti, hogy cseh és szlovák filmekben is játszhat.

Az Emma és a halálfejes lepke Karlovy Varyban debütált, Magyarországon pedig a miskolci CineFesten mutatták be.

(A hír a 24.hu cikke alapján készült)

A legfrissebb filmes hírek

Népszerűek

To Top