+ vallás

Jelenits István atya 92. évében hunyt el

Jelenits István

Jelenits István atya rendíthetetlen hite és embersége vezérelte egész életét, melyet számos kitüntetés fémjelez.

Dr. Jelenits István piarista atya, egykori gimnáziumi, főiskolai és egyetemi tanár, életének 92. évében, 2024. szeptember 26-án elhunyt – számolt be róla a Piarista Rend Magyar Tartománya.

Jelenits atya meghatározó alakja volt a magyar katolikus közéletnek és a piarista rendnek, szerzetességének 70., papságának 65. évében távozott.

Jelenits István 1932-ben született Berettyóújfalun, a budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett magyar szakon. 1955-ben lépett be a piarista rendbe, négy évvel később pappá szentelték, majd teológiai doktorátust szerzett.

Pályafutása során hittant, magyar nyelvet és irodalmat tanított többek között a kecskeméti és budapesti Piarista Gimnáziumban, valamint bibliai tárgyakat a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

A piarista rend magyar tartományfőnökeként, majd később a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztétikatanáraként is szolgált.

Sokoldalú életművéért számos elismerésben részesült, és közéleti szereplései, többek között az Országos Köznevelési Tanács és a Nemzeti Tankönyvkiadó vezetőségi tagjaként is ismert volt.

Jelenits atya rendíthetetlen hite és embersége vezérelte egész életét, melyet számos kitüntetés fémjelez. A Pilinszky János Irodalmi és Művészeti Társaság elnökeként is fontos szerepet játszott a magyar irodalmi életben.

Születésnapján adott interjújában kifejtette, hogy az ember feladata Isten képmására teremtett lényként a folytonos küzdelem és munka önmagával és másokkal.

Hangsúlyozta, hogy katolikus hívőként fontos megérteni: Isten mindenkit a magáénak érez, még azokat is, akik eltávolodtak tőle. Az emberek eltávolodása az Egyháztól a világiasság növekedésével szembesít bennünket, ám a keresztény ember feladata, hogy reményben éljünk és nyitva tartsuk az utakat a másik ember felé.

Népszerűek

To Top