+ Zene

Kovács Gergely: Csak bizonyos tulajdonságokkal lehet ebben a világban, ebben az országban érvényesülni

Kovács Gergely

Kovács Gergely zongoraművészt látta vendégül Szatmári Róbert a radiocafé Enyhe katarzis című műsorában.

Kovács Gergely zongoraművészt látta vendégül Szatmári Róbert a radiocafé Enyhe katarzis című műsorában. A fiatal zenésszel folyatott beszélgetésben szó esik a Zeneakadémia helyzetéről, a zenész pálya nehézségeiről, a kultúra szerepéről, jelentőségéről és a tökéletesség kergetéséről is.

Kovács így vélekedik a művészek, illetve a fiatal zenészek Magyarországon való érvényesüléséről:

„Vannak olyan tulajdonságok, amelyeknek meg kell lenniük ahhoz, hogy ebben a világban és ebben az országban ezen a területen eredményeket érjünk el. Ezek nem mindenkinek adódtak. Nekem nincs meg egy csomó más olyan tulajdonság, amit például én irigylek valakitől. Tehát az, hogy elérjünk valamit, az nagyon összetett. Sajnos vannak tehetségek, akik elkallódnak és akad olyan is, aki viszont adhatna néhány lehetőséget, hogy másnak is jusson hely. De nyilván nem fogja megtenni. Ha most én lennék hasonló pozícióban, én is megtartanám magamnak. Pont ezért nem is gondolom, hogy bárki hibáztatható lenne.”

Kovács Gergely

A beszélgetésben szó esik arról, hogy manapság milyen jelentősége van a klasszikus zenének a társadalmunkban:

„Én nagyon bízom benne, hogy jön majd egy visszafordulás, mert szerintem előbb-utóbb valakinek vagy valakiknek fel fog tűnni az, hogy, Úristen, nehogy elvesszen ez a szegmens. Nem veszhet el!” – mondja a fiatal zongorista, majd így folytatja:

„Biztos vagyok benne, hogy kétszáz év múlva is hallgatni fognak Mozartot az emberek. Lesz valaki, aki megmenti. Hogy az odáig vezető úton mekkora lesz a lemorzsolódás, az majd elválik. Sajnos lesz. Voltak pályatársak, akikkel annak idején együtt indultunk konzisként, fiatalként, nagyon sokan hagyták abba és mentek el más irányba. Hozzátenném, azért tették, mert boldogok akartak lenni. Nagyon örülök neki, hogy nem üldöztek egy olyan álmot, amelyben boldogtalanok lettek volna.”

Kovács Gergely és Szatmári Róbert emellett beszélgetnek még a Zeneakadémia jelenlegi helyzetéről, arról, miért kergetik olyan sokan a tökéletességet és arról is, hogy milyen az a tökéletes pillanat egy koncerten, amikor minden sikerül.

A korábbi beszélgetések gyűjteménye

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top