+ Színház

Röhrig Géza, Mácsai Pál, Molnár Piroska részvételével a Pannonhalmi Főapátság 3 napon át ünnepli a 800 éves bazilikát

Pannonhalma Pannonhalmi Főapátság

Augusztus 23. és 25. között 20. alkalommal rendezi meg a Pannonhalmi Főapátság az Arcus Temporum művészeti fesztivált.

Augusztus 23. és 25. között 20. alkalommal rendezi meg a Pannonhalmi Főapátság az Arcus Temporum művészeti fesztivált. A háromnapos esemény az „Ünnep” jegyében telik, ami a jelmondata is az idei évnek a monostorban, miután 800 éve szentelték újra a Szent Márton-bazilikát – tudatta a főapátság.

A zene, a képzőművészet, az irodalom és a spiritualitás köré szerveződő programok között számos újdonságot is találhatnak majd a látogatók.

A zenei kínálatban Keller András, a fesztivál idei művészeti vezetője Mozartot állítja párhuzamba a nemrégiben elhunyt kortárs zeneszerzővel, Eötvös Péterrel. A komponista utolsó munkáinak egyikeként az elhangzó zeneműveket saját maga válogatta ki.

A zenei programok egy részét új helyszíneken tartják. A nyitó hangversenyt a bástyára tervezik, ahol a 800 éves bazilika szolgáltat hátteret, de a Lombkorona-tanösvényen is tartanak idén koncertet a már jól megszokott helyszínek, a Szent Márton-bazilika, a Boldogasszony-kápolna vagy a Pannonhalmi Főapátság klasszicista teremkönyvtára mellett.

Spirituális programjaiban is a Bazilika800 emlékévre reflektál a fesztivál, egyebek mellett maga a főapát, Hortobágyi T. Cirill – aki csaknem fél évszázada kötődik Szent Márton hegyéhez – vezeti körbe a vendégeket a szerzetestemplom falai között. Cirill atyához az Ybl-díjas építész, Gutowski Robert és az örmény zenész, David Yengibarjan is csatlakozik.

Csendmeditációt tartanak a fesztivál ideje alatt a templomban. A programot a pannonhalmi bencés szerzetes, Márk atya és Palotai Gabriella pszichiáter kísérik.

Irodalmi vonalon a Kossuth-díjas színész, Röhrig Géza az ősszel megjelenő új regényéből is megoszt majd részleteket a közönséggel. Addig van remény címmel – Bazsányi Sándor esztéta összeállításában – Molnár Piroska és Mácsai Pál előadásában Borbély Szilárd művei mellett Röhrig versei elevenednek meg, Eötvös-zenékkel kiegészülve felolvasószínházi formában.

Ahogy a zenei és irodalmi, úgy a képzőművészeti programok is az idei ünnepi tematika köré rendeződnek. A kurátor, Virágvölgyi István vezetésével ismerhetik meg a Nyolc 100 év című fotótárlatot a vendégek, amely nyolc 100 éves honfitársunk portréján keresztül igyekszik megfoghatóvá tenni a bazilika elmúlt nyolc évszázadának távlatát.

Idén is érkeznek a fesztiválra a Képzőművészeti, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, hogy közös performatív előadásukban jelenítsék meg a templomünnepet.

Dejcsics Konrádot, a fesztivál főszervezője szerint az Arcus Temporum napjaiban arra hívják a vendégeket a főapátságba, hogy töltsenek el időt egymással művészek, vendégek, látogatók, és töltsenek el időt a kultúrában, a zene, a képzőművészet, az irodalom és a spiritualitás terében.

A legfrissebb közéleti hírek

Népszerűek

To Top