+ Történelem

Frank Walter-Steinmeier német elnök: Soha ne felejtsük el, milyen károkat okozott Európában a nacionalizmus és a gyűlölet!

Frank Walter-Steinmeier

Frank Walter-Steinmeier: És szeretném megosztani önökkel azt a szégyenérzetet, amelyet amiatt érzek, hogy a gyilkosok büntetlenül maradtak.

Frank Walter-Steinmeier német elnök „megdöbbenésének, fájdalmának és szégyenérzetének” adott hangot az oradouri vérengzés 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Franciaországban.

„Németország nevében szeretném kifejezni megdöbbenésemet és fájdalmamat e felfoghatatlan, oly kegyetlen és embertelen bűnök miatt, amelyeket itt németek követtek el” – fogalmazott a német államfő francia kollégája, Emmanuel Macron jelenlétében.

„És szeretném megosztani önökkel azt a szégyenérzetet, amelyet amiatt érzek, hogy a gyilkosok büntetlenül maradtak, hogy nem bűnhődtek meg a legsúlyosabb bűnökért. A hazám ezáltal ismét bűnössé vált” – tette hozzá.

A második világháborúban 1944. június 10-én, néhány nappal a szövetségesek normandiai partraszállás után a német hadsereg egyik egysége a Limoges környéki kis francia falu, Oradour-sur-Glane szinte teljes lakosságát lemészárolta. A nácik körbevették a települést és mindenkit a főtérre parancsoltak, ahol különválasztották a férfiakat, valamint a nőket és a gyerekeket. A férfiakat agyonlőtték, a nőket és a gyerekeket a templomba zárták, majd rájuk gyújtották az épületet és kézigránátokat dobtak be az ablakokon, a menekülni próbálókat lelőtték. A házakat kifosztották, majd felgyújtották és elvonultak. Estére 643 holttest, 198 férfi, 240 nő és 205 gyermek teteme hevert a romok között. A település lakosai közül csak heten maradtak életben.

A barbár vérengzés mára jelképpé vált, a kis települést mementó gyanánt meghagyták lerombolt állapotában.

Frank Walter-Steinmeier utalt a vasárnapi európai parlamenti választásra is, amelyeket Franciaországban és Németországban is a radikális jobboldal megerősödése jellemzett.

„Miközben ma is reméljük, hogy a jövő jó lesz, hogy gyermekeink és unokáink békében és szabadságban fognak élni, ez a remény egyben küldetést is ró ránk. A mi küldetésünk az Európai Unió” – jelentette ki.

„Soha ne felejtsük el, milyen károkat okozott Európában a nacionalizmus és a gyűlölet! Soha ne felejtsük el, hogy az Európai Unió milyen csodát tett a megbékélés terén! Védjük meg az egyesült Európát! És soha ne felejtsük el, milyen fontos a szabadság!” – mondta a német elnök.

A legfrissebb közéleti cikkek

Népszerűek

To Top