+ PR-cikk

Mit kell tennünk, ha hányás jelentkezik a kutyánknál?

hányás

Szinte minden kutyatulajdonos találkozott már azzal a jelenséggel, amikor a kedvence kihányt valamit. A legtöbb esetben nem is kell vele foglalkozni és aggódni sem érdemes, azonban vannak olyan esetek, amikor azonnali állatorvosi ellátásra van szükség, mert a kiváltó ok akár végzetes is lehet.

Cikkünkben körbejárjuk ezt az egészségügyi problémát, hogy amikor legközelebb találkozol a jelenséggel, akkor tisztában légy azzal, hogy mi a teendőd, hogyan segíthetsz az állaton.

A hányás akár stressz következménye is lehet

Nagyon sok kutya bizonyos helyzetben stresszes lesz és ezért hányni fog. Az autóban utazás, állatorvosi látogatás, szorongás mind-mind olyan körülmény, melyek idegességet okozhatnak. Ezeket azonban kiválóan lehet kezelni a BioZoo.hu által forgalmazott gyógynövények kutyáknak készített termékeivel. A macskamenta, az édeskömény és a gyömbér remek megoldás a stressz leküzdésére, a búzafű pedig megnyugtatja a háborgó gyomrot.

Amikor túl gyorsan eszik a kutya

Ha a kedvencedet egyszer eteted naponta és mindezt nagyon mohón teszi, akkor előfordulhat, hogy utána kihányja a megevett ételt. Ha azt látod, hogy reggel evés előtt hány, akkor gyomorsav problémái vannak. Ebben az esetben vedd ketté a napi ételadagot és kétszer etesd. A mohó evés ellen használj habzsolásgátló tálat, ez azért is használ, mert a nyalogatás következtében több nyál termelődik, ez pedig az emésztést is segíti.

A krónikus hányás, amivel mindenképpen komolyan kell foglalkozni

Ha a kutya folyamatosan hány napjában többször is, akkor ez komolyabb problémára utal. Ezek mindenképpen kivizsgálást igényelnek, ezért az állatot késlekedés nélkül el kell vinni az állatorvoshoz, aki kivizsgálja és kizárja vagy megerősíti az életveszélyes állapotot.

A krónikus hányást okozhatja ételallergia, gyógyszerérzékenység, gyomorfekély, gyomorhurut, bakteriális vagy vírusos betegségek, fertőző betegségek, bélbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás, májbetegség, vesebetegség, de bélelzáródás, rák, mérgezés és hormonális betegség is előfordulhat.

Mit tesz az állatorvos?

A kutyát megvizsgálva igyekszik megállapítani a hányás okát. Látható, hogy mennyiféle probléma okozhatja ezt a tünetet, így mindenképpen ki kell deríteni, hogy milyen lépést kell tenni a gyógyulás érdekében. Ultrahanggal és röntgennel megállapítja, hogy van-e elzáródás. Ez nagyon fontos, mivel ez egy életveszélyes állapot és azonnali sürgősségi műtétet igényel.

A vérképet is megnézi, hiszen ebből látható, hogy van-e a szervezetben gyulladás, milyenek a vese- és a májértékek. Székletmintát is vesz, ezzel ellenőrzi, hogy vannak-e paraziták az állat testében. Az orvos a kapott eredmények alapján azonnal el tudja kezdeni a célirányos kezelést, így pedig megkezdődhet kedvencünk gyógyulási folyamata.

A hányást sokszor csak jelentéktelen dolog okozza, a kutya füvet evett, túl mohó volt, de bizonyos esetekben életveszélyes problémát is jelezhet, ezért nagyon felelősségteljes feladat eldönteni azt, hogy szükség van-e orvosi segítségre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top