+ Képzőművészet

Ők heten jutottak a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj döntőjébe

Leopold Bloom Képzőművészeti Díj

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj első átadója tizenkét évvel ezelőtt volt, az alapító házaspár: Mary McLoughlin és John Ward.

Egy kép a 2017-es tárlatról, fotó forrása: Leopold Bloom Művészeti Alapítvány honlapja

Kihirdették a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj hét döntősét, akiknek munkái június 4. és július 2. között láthatók a Kiscelli Múzeumban Budapesten.

A zsűri 2023-ban rekordszámú, 96 érvényes pályázati anyag közül választotta ki azt a hét művészt, akik továbbra is versenyben vannak a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj elnyeréséért.

A döntősök – Albert Ádám, Asztalos Zsolt, Dezső Tamás, Fusz Mátyás, Hajas Katinka, Trapp Dominika, Vékony Dorottya – munkáiból rendezett kiállítás június 4. és július 2. között lesz látogatható a Kiscelli Múzeum templomterében.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat tizenkét évvel ezelőtt adta át először az alapító házaspár, Mary McLoughlin és John Ward. A díj és a mögötte álló Leopold Bloom Művészeti Alapítvány az ír gyűjtőpár törekvéseinek megfelelően a magyar képzőművészek karrierjét igyekszik támogatni.

A díjat idén megújult formában adják át. A győztes 6000 euró összegű (mintegy 2,2, millió forint) díjazásán felül, amelynek felhasználásával a nyertes művész egy külföldi kiállítást valósít meg, minden döntőbe jutó alkotó 1000 euró (mintegy 371 ezer forint) honoráriumban részesül.

A nyílt pályázatra jelentkező művészek portfólióit és munkáit az eddigi gyakorlatot követve a nemzetközi művészeti élet neves szereplőiből álló, független zsűri értékeli.

A Leopold Bloom Művészeti Alapítvány – Kollár Dalma Eszter kurátor vezetésével – 2023-ban megkezdi saját műgyűjteményének építését, amellyel tovább igyekszik támogatni a magyar művészek munkáját, a gyűjtemény jövőbeli utaztatásával pedig külföldi szereplésüket.

A döntőbe jutott művészek egy általuk választott műtárgyat önkéntes alapon felajánlhatnak a gyűjtemény számára, a későbbiekben pedig az Alapítvány elnöksége válogat és szerzeményez műtárgyakat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top