+ Történelem

Esterházy János emléke előtt tisztelegtek Prágában

Gróf Esterházy János

A megemlékezésen a szónokok egybehangzóan támogatták az 1901. és 1957. közt élt Esterházy János boldoggá avatását.

Esterházy János, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjének emléke előtt tisztelegtek szombaton Prágában.

Az immár hagyományossá vált megemlékezést, amelyre a kommunista rendszer áldozatainak a Motol köztemetőben létrehozott emlékhelyén került sor, a prágai Esterházy János Társulás a Keresztény és Emberi Értékekért, a Coexistentia politikai mozgalom Esterházy-emlékbizottsága, valamint a Prágai Magyar Katolikus Plébánia szervezte meg a tragikusan elhunyt politikus halálának 65. évfordulója alkalmából.

A csehországi magyar társadalmi szervezetek, illetve a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el a politikus emléktáblájánál. Koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékhelyen néhány magyarországi és szlovákiai civil szervezet képviselői is.

Az emlékünnepségen elhangzott beszédek méltatták Esterházy János életét és munkásságát. A szónokok egybehangzóan támogatták Esterházy János boldoggá avatását, s kifejezték reményüket, hogy ez hozzájárulhat a felvidéki magyarok egykori vezetőjének politikai rehabilitációjához is Szlovákiában és Csehországban egyaránt.

A megemlékezés végén a mintegy félszáz résztvevő közösen elénekelte a magyar himnuszt.

A kegyeleti emlékhelyet a csehországi Politikai Foglyok Konföderációja alakította ki az 1989-es rendszerváltás után a motoli temető azon részén, ahol a hatvanas években a volt politikai rendszer többtucatnyi áldozatát névtelenül elhantolták. Az 1901-ben született és 1957-ben a morvaországi Mírov várbörtönében elhalálozott Esterházy János urnája a hatvanas évek elején került az akkor még névtelen tömegsírba.

A több mint egy évtizede átalakított motoli központi emlékművön két áldozat neve szerepel: Josef Bryx volt háborús pilótáé, aki a munkatáborokban meghaltakat, valamint Esterházy Jánosé, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjéé, aki a kommunista börtönökben meghalt politikai foglyokat jelképezi.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top