+ Tudomány

Az Akadémia levele az MTA ukrajnai köztestületi tagjaihoz

magyar tudományos akadémia

Az Akadémia részt vállal azoknak a fogadásában, akik lakhelyük elhagyására kényszerülnek és Magyarországra menekülnek.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) segítségét felajánló levelet küldtek az intézmény vezetői az MTA Ukrajnában élő köztestületi tagjainak.

„Valamennyien súlyos aggodalmat és felelősséget érzünk az ukrajnai és azon belül a kárpátaljai magyar tudósok, akadémiai köztestületi tagok, egyetemi, főiskolai oktatók, kutatók, hallgatók és családtagjaik, valamint minden Ukrajnában élő magyar iránt”.

Az Akadémia részt vállal azoknak a fogadásában, akik lakhelyük elhagyására kényszerülnek és Magyarországra menekülnek. Ennek első lépéseként az MTA információs pontot létesített, ahol elsősorban köztestületi tagjainak megkereséseit fogadja. A segitseg.karpatalja@titkarsag.mta.hu emailcímen várják a megkereséseket.

Az MTA választott vezetése, elnöksége, köztestülete és az egész magyar tudományos közösség megdöbbenéssel követi az ukrajnai háború fejleményeit.

„Mélységes sajnálattal és együttérzéssel tölt el bennünket az a helyzet, amelybe az ukrajnai lakosság került”

– fogalmaztak, hozzátéve: valamennyien súlyos aggodalmat és felelősséget éreznek az ukrajnai és azon belül a kárpátaljai magyar tudósok, akadémiai köztestületi tagok, egyetemi, főiskolai oktatók, kutatók, hallgatók és családtagjaik, valamint minden Ukrajnában élő magyar iránt.

Az MTA „különleges felelősséget érez Kárpátalja magyar értékeinek megőrzéséért, így a magyar közösséget szolgáló állami, oktatási, kulturális, tudományos és vallási intézményekért, társadalmi szervezetekért és ezek munkatársaiért, személyi állományáért”.

Bíznak benne, hogy Kárpátalját megkíméli a háború, és belátható időn belül egész Ukrajnában helyreállnak a biztonságos és rendezett élethez szükséges feltételek. Ugyanakkor fel kell készülni a helyzet kedvezőtlen alakulására is.

Az Akadémia a magyar hatóságokkal, kutatóintézetekkel, egyetemekkel és további hazai intézményekkel együttműködve részt vállal azok fogadásában, akik lakhelyük elhagyására kényszerülnek, és Magyarországra menekülnek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top