Archív

Írók Szanatóriuma

Németh Gábor a tollal

A sorozat második vendégeként Németh Gábor nyitotta meg rendelését. [Csanda Mária tudósítása]

A kéthente egy alkalommal látogatható irodalmi-terápiás alkalmak állandó asszisztense és házigazdája, Keresztury Tibor köszöntötte az Írók Boltja galériáján összegyűlteket, akik irodalommal szeretnének javulni, mint a szlogenben áll: „Nyugtatók helyett vegyetek (be) szépirodalmat!”

szanatrium2Németh Gábor gyerekkori pirulákat idézett, az emlékezetes Polyvitaplex tablettát, amit csokival vontak be, s annak leszopogatása után az élelmes gyerek kiköpte a maradékot egy észrevétlen pillanatban. A kis beteg csínytevése mintegy anekdotaként bevezette a vendéglátást és irodalmat: az író csokoládé bonbon-t kínált körbe, melyet az ABC betűiből készítettek, és gyömbéres-citromos teára invitálta a résztvevőket, amit a hátsó asztalnál lehetett fogyasztani. Következett az első stresszoldó felolvasás: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem klasszikusából a Röhög az egész osztály c. fejezet.

Németh Gábor szerint legtöbben manapság én-túltengésben szenvednek, tehát az ő terápiája ún. fakítási gyakorlatokból áll, ehhez választott doktorokat: Dr Karinthy Frigyes, Dr Erdély Miklós, Dr Thomas Bernhard professzorokat, zeneként Bach Goldberg variációit, Glenn Gould zseniális zongorajátékával. Azt a felvételt hallhattuk, mellyel a zongoraművész berobbant a köztudatba 1955-ben. A felolvasások szünetében Johann Sebastian Bach valóban meditációra, nyugalomra késztető muzsikájával töltődhetett fel a délutáni irodalmi szalon közönsége.

szanatrium5Az én-daganatos betegségben szenvedőkre különös tekintettel a már befutott író Thomas Bernhard önironikus olvasatát kaptuk Díjaim c. könyvéből. Nevezetesen a Grillparzer-díj és a Julius Campe-díj átvételéről és a közben, valamint utána átéltekről a Bernhardtól megszokott szarkasztikus, önmagát s a díjátadó hivatalosságot sem kímélő őszinteséggel, ugyanakkor lebilincselő stílusban. Németh Gábor kitűnő felolvasó, élvezetesen rájátszott egy-egy kiejtéssel az elbeszélésben rejlő iróniára. A két Thomas Bernhard történet között egy Erdély Miklós Kitüntetéseimről című szöveg hangzott el, illeszkedve a tematikához.

Végül visszakanyarodtunk a gyerekkorhoz, az író provokatív című: Zsidó vagy? immár második kiadásban megjelenő könyvéből olvasta fel azt a részt, amikor a kisfiúban felsejlik, hogy saját apja a beöltözött Télapó, és „ iszonyú …a gondolat, hogy a Télapóval élünk, anyám és én, hogy a Télapó fia vagyok.” Ennél a résznél nem tudjuk, sírjunk-e avagy nevessünk, mint Thomas Bernhard, aki a díjért kapott pénzből megvette álmai autóját, és majdnem halálos balesetet szenvedett. Mindenestre Németh Gábor prózájából kedvezményesen lehetett vásárolni, és e lehetőséggel többen éltek is, valamint dedikáltattak az irodalmi délután főszereplőjével. Az elcsípett reakciók, megjegyzések szerint mindenki jobban lett, azaz feltöltődött a szervezők szándéka szerint. Az Írók Boltja nem csak kiemelkedő kulturális, de gyógyhatású színtérként is méltán szerepelhet a budapesti útikalauzokban.

A Youtube-on elérhető 1955-ös Glenn Gould felvétel:

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top