Archív

Duna – Nyitott könyv

Duna fortepan 5086 copy

Ismert és ismeretlen szerzők képei fotógyűjteményekből (Duna Múzeum, FORTEPAN, Hórusz Archívum, MTI) Kiállítás a Mai Manó Házban.

Duna fortepan 2978 copyBENKŐ Imre, CSONTÓ Lajos, DEZSŐ Tamás, EPERJESI Ágnes, FÁTYOL Viola, FRANKL Aliona, GŐBÖLYÖS Luca, GYENIS Tibor, HANGAY Enikő, HEGEDŰS 2. László, HERMANN Ildi, ILLÉS Barna, KEMENESI Zsuzsanna, KLOTZ MIKLÓS MOLNÁR Zoltán, SZABICS Ágnes, SZALONTAI Ábel, SZILÁGYI Lenke, TELEK Balázs

Nagyon különböző országok léteznek egymás mellett ezen a tájon. Ha közös nevezőt próbálunk keresni köztük, akkor abban biztosan egyeznek, hogy rövidebb-hosszabb szakaszukon átfolyik a Duna, amely a történelem előtti időktől közvetít népek, területek, országok között. Kultúrát, gazdasági javakat, létformákat, jót és rosszat, mindent. Amit el lehet mondani minderről, az ott van egy zseniális magyar költő versében, amit bár 1936-ban írt, de még egy névelőt sem haladt meg belőle mára az idő.

Duna fortepan 7668 copyA kiállítás a Duna mindennapjait, különböző arcait mutatja meg, amelyekkel évszázadok óta szinte észrevétlenül veszi körül egyéni sorsunkat és közös történelmünk eseményeit egyaránt. A kortárs munkák és az archív felvételek a folyó jellegzetességeire építkezve jelenítik meg nemcsak a konkrét helyszínek sajátosságait, hanem a vizet és annak általános jellemzőit is, valamint olykor meglepő kontextusban beszélnek az ember és víz viszonyáról.

Az I. emeleten Csizek Gabriella válogatásában a mai magyar fotóművészet közép- és fiatal nemzedékének kiemelkedő, sikeres alkotói mutatják meg, hogyan ihlette meg őket és milyennek látják a Dunát. A kiállított munkák különbözősége és együttes bemutatása lehetőséget teremt arra, hogy a különböző befogadói hozzáállások egyaránt találjanak figyelemre, gondolkodásra érdemes összefüggéseket.

Duna Prdiklszk fortepan 8686A Mai Manó Galériában Kincses Károly válogatásában archív képek és HEGEDŰS 2. László, KLOTZ MIKLÓS fotográfusok jelenkori fotográfiáinak felhasználásával készült különleges technikájú, ún. lenticular képek mutatják be a múltat és jelent, a folyó állandó mozgását, a hatalmas víztömeg erejét.

A kiállításon folyamatosan vetítjük ismeretlen szerzők archív felvételeit az Esztergomi Duna Múzeum, a FORTEPAN, az MTI gyűjteményéből, valamint a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, Fotóművészeti Tagozata által rendezett Duna tematikájú kiállítások képanyagát és kortárs fotósok sorozatit a folyóról.

Februárban a kiállítás témájához kapcsolódóan az Indafotóval együttműködésben fotópályázatot hirdet a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház.

Márciusban és áprilisban múzeumpedagógiai foglakozásokat szervezünk az Esztergomi Duna Múzeummal, valamint FRANKL ALIONA és SZILÁGYI LENKE fotográfusokkal.

A pályázatról és a kiállításhoz kapcsolódó programokról további információk találhatóak a www.maimano.hu oldalon.

A Duna – Nyitott könyv kiállítás a 2010. márciusában Brüsszelben, a Berlaymont Épületben bemutatott képeket tartalmazza. A támogató a Hungarofest Nonprofit Kft. volt.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top