+ Film

Fischer Iván életéről készült film a Spinoza Zsidó Fesztiválon

Fischer Iván

A Spinoza szórakozva tanító drámáiból is néhány műsoron lesz a fesztiválon, köztük a zsidó állam megálmodójáról.

Október 5. és 20. között rendezik meg a 22. Spinoza Zsidó Fesztivált, 14 programmal, 4 premierrel, két ősbemutatóval és 84 közreműködővel a Dob utcában.

A fesztivál alatt a Spinoza Színházban drámák, színdarabok, filmek, koncertek, előadások várják a közönséget.

A Spinoza Zsidó Fesztiválon bemutatókat is tartanak. A programsorozatot október 5-én az Én, Zsa Zsa című monodráma ősbemutatója nyitja, Létay Dóra alakításával.

A másik ősbemutató A Zsidó Kutya című dráma, amely egy kutya szemszögéből mutatja be a holokauszt tragédiáját, miközben alapvető emberi értékekről, barátságról, összetartozásról szól. A monodrámát Adam Meir amerikai színész adja elő magyarul a Spinoza Színházban.

A fesztiválon három filmet is bemutatnak. Dénes Gábor filmpremierjéből a nézők megrendítő történeteket ismerhetnek meg a zsidó munkaszolgálatról.

A Spinoza közönsége láthatja először Surányi András filmjét Fischer Iván életútjáról Karmester varázspálcával címmel. Szintén ő jegyzi a Bródy-vallomások című filmet, amely a zenész édesanyja emlékére készült, sok zenével – emelik ki a közleményben.

A koncertekkel is várják a közönséget. A Sabbathsong, illetve Klein Judit és a Haverim klezmer együtteseken túl, Fellegi Balázs Leonard Cohen-dalokból válogat, továbbá Nógrádi Gáborral együtt például Gershwint, Seresst, Bernsteint is megidézik.

A Spinoza szórakozva tanító drámáiból is néhány műsoron lesz a fesztiválon, köztük a zsidó állam megálmodójáról, Herzl Tivadarról szóló kávéházi dráma, valamint a Capáról, a világhírű háborús fotósról szóló színmű.

Balázs Gábor eszmetörténész az idén a Hősnők és/vagy rosszlányok a Bibliában címmel tart előadást.

A fesztiválon Csákányi Eszter, Gyabronka József, Makranczi Zalán, Ódor Kristóf, Grisnik Petra, Létay Dóra, Nógrádi Gergő, Klein Judit, Fellegi Balázs és még több mint 70 közreműködő vesz részt.

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top