+ Színház

Az Operaház újabb kemény sztrájk elé néz – megalázták a zenekart

operaház

Az Operaház vezetése ígéretet tett a kollektív szerződés betartására, különös tekintettel a vasárnapi hangfelvételek elkerülésére.

Az Operaházi Dolgozók Szakszervezete sztrájkot hirdethet a munkahelyek védelméért

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) figyelmeztetést adott ki: ha a munkáltató továbbra sem veszi figyelembe az érveiket és nem módosítja az elbocsátásokkal kapcsolatos intézkedéseket, sztrájkot hirdetnek a munkahelyek védelme érdekében. Az ODFSZ tagságának küldött levelében tájékoztattak az Intézményi Érdekegyeztető Tanácson (IÉT) elhangzottakról és az Ókovács Szilveszter főigazgató társulati ülésen tett kijelentéseiről.

Konfliktus a vezetőséggel

A szakszervezetek szerint a főigazgató látszólag elfogadta a békejobbot a korábbi sztrájk után, azonban a valóságban nem történt előrelépés. Az ODFSZ július 10-én kelt levelében arról számolt be, hogy a munkáltató elismerte a kollektív szerződés megsértését, mivel az érdekegyeztető ülés – amelyet az elbocsátások miatt kezdeményeztek – nem a megfelelő időben valósult meg.

Társulati ülésen elhangzottak

Az ODFSZ nehezményezte, hogy a főigazgató a „közös örömzenélésként” meghirdetett eseményen kötelező részvételt írt elő, és azt arra használta fel, hogy hosszú monológban bírálja a társulatot, amiért azok élni merészeltek alkotmányos jogaikkal. A zenekar tagjai kénytelenek voltak végighallgatni a háttal álló főigazgató kritikáit, ami tovább növelte a feszültséget az intézményben.

Költséghatékony működés és jegyeladások

Az ODFSZ azt is sérelmezte, hogy az Operaház vezetése nem tudott konkrét lépéseket felmutatni a költséghatékony működés érdekében az elbocsátásokon kívül. A szakszervezet aggodalmát fejezte ki az eredeti műsortervhez képest jelentősen megemelt nyári előadásszám miatt, mivel a jegyeladási térképek alapján félő, hogy ezek összességében veszteséget fognak termelni.

Sztrájk kilátásban

A kollektív munkaügyi vita első tárgyalásán a szakszervezetek kijelentették, hogy álláspontjuk változatlan: ha a munkáltató továbbra sem veszi figyelembe érveiket és nem módosítja az elbocsátásokkal kapcsolatos intézkedéseket, sztrájkot hirdetnek a munkahelyek védelme érdekében. A munkáltató ígéretet tett az érvek megfontolására és írásbeli tájékoztatást ígért a következő tárgyalás előtt.

Korábbi konfliktusok

A szakszervezeti vezetők kemény hangú levélben kérték számon Ókovács Szilveszteren az elbocsátásokat, melyek szerintük a megfélemlítés és megtorlás eszközei. Az elbocsátott dolgozók kilátástalan élethelyzetbe kerültek, ami egyéni tragédiákhoz vezethet. A szakszervezetek a felmondások visszavonását követelték, és ezért kezdeményezték a kollektív munkaügyi vitát.

Az elkövetkező lépések

A szakszervezetek remélik, hogy a következő tárgyalás megállapodással zárul, és sikerül elérniük a munkavállalók érdekeinek védelmét. Az Operaház vezetése ígéretet tett a kollektív szerződés szellemiségének betartására, különös tekintettel a vasárnapi hangfelvételek elkerülésére, és a fizikai terhelések csökkentésére a színpadtechnológia átdolgozásával.

A szakszervezetek továbbra is szorgalmazzák a főzeneigazgatói és zenekari igazgatói pályázatok kiírását, hogy biztosítsák a megfelelő szakmai irányítást az intézményben. Az elkövetkező hetekben dől el, hogy a munkáltató és a szakszervezetek között sikerül-e megállapodásra jutni, vagy újabb sztrájk következik az Operaházban.

(Az index.hu cikkét szemléztük)

Népszerűek

To Top