+ Zene

Szupercellás jégvihar csapott le Mága Zoltán hegedűművészre

Mága Zoltán

Szupercellás jégvihar csapott le Mága Zoltán debreceni koncertjének főpróbájára, tönkretéve számos nagyértékű hangszert.

Bár szupercellás jégvihar csapott le Mága Zoltán debreceni koncertjének főpróbájára, tönkretéve számos nagyértékű hangszert, technikai berendezést és a kottákat, a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és vendégei a veszély elmúltával megtartották szabadtéri műsorukat.

A szervezők hétfői közleménye szerint a debreceni Kossuth téren tartott nagyszabású szombati koncerten fellépett Bodrogi Gyula, Csikos Sándor, Esztergályos Cecília, Fischl Mónika, Voith Ági és Koncz Gábor színművész, Sümegi Eszter és Molnár Levente operaénekes, Bangó Margit előadóművész, DJ Yamina, Mága Jennifer énekes és ifjabb Mága Zoltán hegedűs is.

Az esten közreműködött a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Gipsy Virtuózok Balassa Krisztián vezényletével, a Soloriens Kórus, valamint Túri Lajos Péter és társulata.

Az 50 év 50 koncert című eseménysorozatot Mága Zoltán idén Európa és Izrael békéjéért, valamint az állami gondozásban élő gyermekek megsegítéséért hívta életre. Ehhez kapcsolódva a debreceni koncerten bejelentette, hogy 3 millió forint értékben támogatja a debreceni hátrányos helyzetű gyermekeket.

Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész az elmúlt másfél évtizedben több alkalommal adott jótékonysági koncertet Debrecen templomaiban.

A közlemény szerint Papp László debreceni polgármester köszönetet mondott Mága Zoltánnak, hogy városukba újra emlékezetes műsort és konkrét segítséget, bátorító üzenet vitt, valamint a szombati vihar miatti bátor, de egyben jó döntést meghozva ezúttal sem okozott csalódást a város lakóinak. A városvezető a szombati koncert nagy sikerére való tekintettel elmondta, hogy jövőre Debrecenben is megrendezik Mága Zoltán újévi koncertjét.

A hegedűművész köszönetet mondott Papp Lászlónak a rászoruló emberek és a kultúra ápolásában tanúsított eddigi példamutató tetteiért, és arra biztatta a közönséget, éljenek alkotmányos jogaikkal és a béke támogatása mellett szavazzanak a jövőre – írták a közleményben.

Az 50 év 50 koncert című eseménysorozat vasárnap este Visegrádon folytatódott.

Hogy mi az a szupercellás jégvihar?

A szupercellás jégvihar egy olyan erős és potenciálisan pusztító időjárási jelenség, amely szupercellából, vagyis egy különösen erős, forgó zivatarfelhőből alakul ki. A szupercellák a legveszélyesebb és legkomplexebb zivatarok közé tartoznak, mivel erős forgó mozgással (mesocyclone) rendelkeznek, amely rendkívül heves időjárási eseményeket idézhet elő.

Jellemzői:

  1. Szupercella: Ez egy hosszú élettartamú zivatarfelhő, amelyben a felszálló áramlás erős forgást mutat. A szupercellák kialakulásának feltételei közé tartozik az erős szélnyírás és a nedvesség, amelyek együttesen hozzák létre a forgó felszálló áramlást.
  2. Jégeső: A szupercellák gyakran okoznak jégesőt, mivel a bennük lévő erős fel- és leszálló áramlások lehetővé teszik a jégdarabok többszöri fel-le mozgását, ezáltal növelve méretüket. A jégdarabok átmérője gyakran elérheti vagy meghaladhatja az 5 cm-t is.
  3. Heves szél: A szupercellák erős széllökésekkel járhatnak, amelyek további károkat okozhatnak a felszínen.
  4. Forgó mozgás (mesocyclone): A szupercellák központi része gyakran egy forgó légörvény, amely akár tornádót is előidézhet. A tornádók a legpusztítóbb légköri jelenségek közé tartoznak.
  5. Vihar előidézte esőzések: A szupercellák intenzív csapadékot okozhatnak, ami árvizeket idézhet elő.

Kialakulás:

A szupercellás jégvihar kialakulása komplex folyamat, amelyet több tényező is befolyásol:

  • Instabil légkör: Az instabilitás lehetővé teszi a levegő gyors emelkedését.
  • Erős szélnyírás: A magassággal változó szélirány és szélerősség elősegíti a forgó mozgás kialakulását.
  • Nedvesség: A magas páratartalom szükséges a felhőképződéshez és a zivatar kialakulásához.

Veszélyei:

A szupercellás jégviharok komoly veszélyt jelentenek az emberi életre és a vagyontárgyakra:

  • Jégeső okozta károk: A nagy méretű jégdarabok súlyosan megrongálhatják a növényzetet, járműveket, épületeket és egyéb infrastruktúrákat.
  • Erős szél: A heves széllökések fákat dönthetnek ki, elektromos vezetékeket szakíthatnak le, és épületeket rongálhatnak meg.
  • Tornádó veszélye: A szupercellákból gyakran alakulhatnak ki tornádók, amelyek rendkívüli pusztítást végezhetnek.
  • Árvizek: Az intenzív esőzések rövid idő alatt nagy mennyiségű vizet juttathatnak a felszínre, áradásokat okozva.

Összefoglalva, a szupercellás jégviharok a természet egyik legveszélyesebb időjárási jelenségei közé tartoznak, és megfelelő figyelmet és elővigyázatosságot igényelnek az érintett területeken élők részéről.

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top