+ PR-cikk

Vegyük fel a harcot a fogproblémákkal!

fogászat

Egyre több embert érintenek különféle fogászati jellegű panaszok, amelyek alattomos módon, sokszor szinte észrevétlenül keserítik meg a páciensek mindennapjait. Célszerű utánajárni a problémáknak, hogy időben megszüntethessük a fájdalom forrását.

Amikor a gócos fog okozza a tüneteket

A gócbetegségek másodlagos állapotokra utalnak, amelyeket olyan gyulladás vált ki, amely a szervezet egy távolabbi pontján régebb óta jelen lehet. Ezen idült folyamatok központját képezik a gócok, amelyek a fogorvoslásban is léteznek, és fogászati góc néven ismerjük őket. A Clinident szakemberei felhívják a figyelmet arra, hogy az innen kifutó baktériumok a véráramon keresztül a test számos területére eljuthatnak, és más szerveket is megfertőzhetnek.

A fogászati megbetegedések többnyire a fogakat, az ínyt és a környező szöveteket támadhatják meg, melyek változatos panaszokat produkálnak. A szuvas fog esetén a dentin is begyulladhat, ezáltal hevesebb fájdalmat érezhetünk. Ha csak gyógyszerekkel próbáljuk elnyomni a tüneteket, akkor a probléma könnyen krónikussá válhat.

A fogínygyulladás is hasonlóan gyakori jelenség, jellemzően fogínyvérzéssel, érzékenységgel, alkalmanként rossz lehelettel jár. Extrémebb esetekben a panaszok fogínysorvadást, fogtályogot vagy fogászati cisztát is okozhatnak, ha a páciens nem kap idejében megfelelő kezelést. A fogászati gócfertőzést akár a hajhullásról, ekcémáról, allergiáról vagy ízületi fájdalmakról is fel lehet ismerni, hiszen ezeket a tüneteket könnyebb észlelni.

A panoráma röntgen segít felfedezni a gócokat

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehet beazonosítani a fogászati gócokat, ha bizonyos értelemben egy rejtett betegségről van szó. A panoráma röntgen kiváló eszköze a fogorvoslással összefüggő problémák felfedezésének, amely ma már tulajdonképpen a beavatkozások alapjának tekinthető.

Egyesek az orvosok harmadik szemeként emlegetik a módszert, mivel hozzájárul ahhoz, hogy a szakemberek tiszta képet kapjanak a fennálló helyzetről. Ez garantálja, hogy már a kezdetekkor pontos kezelési tervet lehessen készíteni. A röntgenfelvétel olyan elváltozások feltérképezésében is segítséget nyújt, amelyek nem feltétlenül okoznak heveny tüneteket.

A szájüreg vizsgálata intraorális röntgen, CBCT felvétel vagy teleröntgen alkalmazásával is elvégezhető attól függően, hogy milyen igények mutatkoznak a konzultációk során. Ugyanis egy komplikáltabb foghúzás, fogbeültetés vagy fogszabályozás speciális körülményeket szülhet.

A fogápolás jelentősége

A fogaink egészsége szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy milyen ápolást biztosítunk számukra. A rendszeres, alapos, helyes kivitelezésű fogmosás elengedhetetlen, csakúgy, mint a fogközök szakszerű tisztítása.

Az otthoni gondoskodás mellett tanácsos legalább évente egyszer fogászati szűrővizsgálatokon részt venni még akkor is, ha nincsen különösebb panaszunk. Nem érdemes megvárni azt a pontot, amikor elviselhetetlenné válik a fájdalom.

Népszerűek

To Top