+ Tudomány

Az Ördög üstököse itt járt felettünk

Ördög üstököse

Bár az Ördög üstököse végül nem lett olyan fényes, hogy szabad szemmel is könnyen megfigyelhető legyen…

Fotó: Balázs Gábor

Az idei tavasz legizgalmasabb csillagászati eseménye minden bizonnyal a 12P/Pons-Brooks üstökös megjelenése volt, melyet az Ördög üstököse néven is emlegetnek – írja az időkép.hu.

Bár az üstökös végül nem lett olyan fényes, hogy szabad szemmel könnyen megfigyelhető legyen, viszont a technika segítségével látványos felvételek készültek róla.

Április 7-én este Balázs Gábornak sikerült egy fantasztikus felvételt készítenie a 12P/Pons-Brooks üstökösről.

A felvétel készítője élménybeszámolót is tartott a kép születésének körülményeiről.

„Régóta vártam már egy por- és holdmentes derült éjszakára, hogy ismét megfigyelhessem a már fényesebb 12P/Pons-Brooks üstököst. Ez az este április 7-én jött el. A helyszín se lehetett volna jobb, ugyanis a Piszkéstetői Obszervatóriumban sikerült megörökítenem ezt az égi vándort. Maga az észlelés is remek volt, vizuálisan egy 25 centiméteres távcsőben tudtam megfigyelni a többi csillagásszal együtt, a megfigyelés hangulatát pedig tovább emelte egy távolból jövő bagoly huhogása. Maga az üstökös távcsőben megkapó látvány volt, a magja és a kómája mellett a csóva is szépen látszott. A nagyjából 4 magnitúdós fényessége alapján már szabadszemes üstökös lehetne, de Piszkéstető sötét egén sem láttuk meg. Fotografikusan persze a távcsőben látottnál jóval nagyobb csóva jött elő, az viszont meglepett, hogy akkora, hogy kilóg a kamera látómezőjéből. Összességében egy nagy élmény volt 12P/Pons-Brooks üstökös megfigyelése, különösképpen a Piszkéstetői és a helyi csoporttal való közösségi észlelése. Az üstökös napközelségét április 21-én éri majd el, de talán ma este lesz az utolsó lehetőségek egyike amikor megfigyelhető tőlünk is.”

A tudomány legfrissebb hírei

Népszerűek

To Top