+ Színház

Csoda a Vígszínházban

Csoda

A Csoda főszereplője egy vak nyomdai betűszedő, akit – mivel még nincs meg 10 évnyi munkaviszonya – keresőképessé nyilvánítanak.

Fotók: Vígszínház - Dömölky Dániel

A Csoda című komédiát mutatja be a Vígszínház pénteken; Schwajda György művét Dino Benjamin rendezésében tűzik műsorra.

„A Vígszínház először mutat be önálló Schwajda-művet, és ezzel a bemutatóval folytatódik az a négy évvel ezelőtt elkezdett sorozat, amelynek keretében a Házi Színpadon csak magyar szerzők műveit mutatják be. Így a Víg harmadik játszóhelye az elmúlt évadok alatt a magyar drámák otthona lett”.

Csoda

Fotók: Vígszínház – Dömölky Dániel

Schwajda György drámáinak hősei jobb sorsra érdemes, de az élethelyzetükből kitörni képtelen kisemberek, munkások, lecsúszott egzisztenciák, akiknek kiszolgáltatottságát, kiúttalan helyzetét, kitörési próbálkozásait a szerző részvéttel, ám mégis kritikusan, legtöbbször szatirikus tárgyilagossággal, fanyar humorral ábrázolja.

A Csoda főszereplője egy vak nyomdai betűszedő, akit – mivel még nincs meg 10 évnyi munkaviszonya – keresőképessé nyilvánít a rendszer, így újra munkába kell állnia. Nagy Vencel nem tehet mást, megpróbálja újra látóként viselkedve élni a mindennapjait. Bejár egy nyomdába dolgozni, és nemcsak a munkahelyén, hanem otthon is próbál helyt állni, amiből aztán rengeteg bonyodalom származik.

Csoda

Fotó: Vígszínház – Dömölky Dániel

Dino Benjamint elmondta: az alaphelyzet komikus szituációkat teremt a színpadon, ám közben mindez nagyon szomorú is. Ez a kettősség fut végig a történeten, amely bár eredetileg a hetvenes évek végén játszódik, napjainkban is teljesen releváns.

„Ma is ugyanígy belekényszerülhetnek az emberek olyan helyzetekbe, ahol erőn felül kell teljesíteniük azért, hogy túléljenek. Ami pedig az igazi csoda ebben a darabban, hogy rengeteg ember segít neki – teljes szívvel és szeretettel – fenntartani a látszatot” – emelte ki az előadás rendezője.

A darabot Gyöngyösi Zoltán, Waskovics Andrea, Hullan Zsuzsa, Borbiczki Ferenc, Szántó Balázs, Bölkény Balázs, Karácsonyi Zoltán és Gados Béla szereplésével mutatják be a Házi Színpadon. A díszletet Horváth Jenny, a jelmezeket Csuzda Kitti tervezte, a koreográfus Hojsza Henrietta, a zeneszerző Mester Dávid.

A legfrissebb színházi hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top