+ PR-cikk

Mit érdemes tudni az illóolajokról?

illóolajok

Bár úgy tűnt sokáig, hogy az emberiség elfordul a természettől és a természet nyújtotta lehetőségektől, a harmadik évezred hajnalán, a globális felmelegedés kellős közepén az emberek mégiscsak kezdenek visszatalálni a gyökereikhez.

Ezért is van, hogy egyre nagyobb szerephez jutnak a természetes gyógymódok, a természet ihlette egyszerű, mégis nagyszerű megoldások. Ilyen többek között az illóolajok nyújtotta milliónyi lehetőség is.

Bár a filmekben általában csak a boszorkányok és a javasaszonyok privilégiuma volt a különféle olajok kutyulása, ma már egészségügyi szakemberek sem kérdőjelezik meg a jelentőségét ezeknek az olajoknak, kiváltképp nem úgy, hogy már komplett tudománnyá nőtte ki magát az illóolajokkal foglalkozó szakterület. Éppen ezért mai írásunkban ezeket az igencsak értékes cseppeket vesszük górcső alá.

Mik is azok az illóolajok?

Az illóolajok tulajdonképpen a növények különböző részein megtermelt olajok, amelyek mindegyike meghatározott funkciót lát el.

Ezek lehetnek akár védelmet nyújtó eszközök a baktériumokkal, vírusokkal, gombás fertőzésekkel szemben, de még az UV-sugarak káros hatásaitól is képesek megóvni a növényeket. Sőt, akár az adott növény számára veszélyes rovarokat és állatokat is távol tudja tartani, így nem csoda, ha esszenciális illóolajoknak is hívják őket, vagyis olyannak, amely az élet fenntartásához és az optimális működéshez nélkülözhetetlenek.

Már az ókorban is tudták ezt, de szerencsére most, a 2000-es évek elejét taposva is egyre többen jönnek arra rá, hog bizony megéri kipróbálni ezeket a termékeket, amikből ráadásul már pár csepp is bőven elegendő.

Mikor érdemes használni őket?

Talán úgy egyszerűbb lenne megválaszolni a kérdést, ha azt kérdeznénk, hogy kinek NEM szabad használni a természet kínálta cseppeket. A várandósok mindenképpen hagyják ki az alkalmazásukat, míg szoptatás és egyéb gyógyszerek rendszeres szedése mellett mindenképp tanácsos a háziorvos véleményét kikérni.

Arról se feledkezzünk meg, hogy léteznek külön babák és gyermekek számára kifejlesztett változatok, így számukra semmiképpen sem ajánlott a felnőtteknek készült illóolajok alkalmazása.

Egyébiránt szinte bárkinek csak jót tesz, ha másban nem segít, az egészség megőrzésében tevékeny részt tud vállalni.

Nem helyettesíti az egészséges életmódot!

Talán egyértelmű, mégsem árt eleget hangsúlyozni, hogy bármilyen nagyszerű hatással is bírnak a theterra.hu oldalán található hagyományosabb és különlegesebb illóolakok, mégsem helyettesíthetik az egészséges életmódot, vagyis az elégséges és pihentető alvást, a változatos étrendet, a rendszeres testmozgást, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztást.

Ha azonban ezek ki vannak pipálva, és mellé még illóolajokkal is támogatjuk a szervezetünket, akkor megtettünk mindent!

Népszerűek

To Top