+ Zene

Két megbetegedés miatt is változnak a várva várt koncert szereplői

MÁV Szimfonikus Zenekar

Amikor a 2023/24-es évad műsorát tervezte a MÁV Szimfonikus Zenekar, Medveczky Ádám karmestert kérte fel…

Christoph Campestrini c Werner_Kmetitsch

Amikor a 2023/24-es évad műsorát tervezte a MÁV Szimfonikus Zenekar, Medveczky Ádám karmestert kérte fel a 2024. március 21-i hangverseny vezénylésére és a műsor összeállítására, sikeres karmesteri pályájának 50. évfordulója tiszteletére. 1974-ben, a Magyar Televízió meghirdette első nemzetközi karmesterversenyét. Az eredmény ismert és felejthetetlen: az első díjat Kobayashi Ken-Ichiro, a második díjat Medveczky Ádám nyerte. A verseny első fordulóján mindketten a MÁV Szimfonikus Zenekart vezényelték, és az akkor kezdődő kölcsönös barátságot e fél évszázad alatt számos közös munkával, nagysikerű előadásokkal, hazai és külföldi turnékkal tették emlékezetessé.

Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház és az egész magyar zenei élet kiemelkedő személyisége, aki pályafutása alatt több mint hatvan operát és megszámlálhatatlan hangversenyt vezényelt. Ezen az estén Erkel és Kodály több színpadi művéből áriák, dalok és zenekari részletek, továbbá Ifj. Johann Strauss, Lehár Ferenc és Kálmán Imre híres operettjeinek népszerű dallamai csendülnek fel.

SZEREPLŐVÁLTOZÁSOK!

Medveczky Ádám egészségi állapota sajnos nem teszi lehetővé, hogy jelen legyen ezen az estén, helyette Christoph Campestrini karmester vezényli a MÁV Szimfonikus Zenekart, aki több éve visszatérő vendégkarmesterként vállalta a felkérést.

További változás, hogy az eredetileg meghirdetett program szoprán szólistája, Sümegi Eszter váratlan megbetegedése miatt Rőser Orsolya Hajnalka – szoprán lép színpadra, Boncsér Gergely – tenor mellett.

Az est műsorszámaiban nincs változás!

A rendkívül aktív, világjáró karmester, Christoph Campestrini 1968-ban született Linzben, Anton Bruckner városában, a róla elnevezett Konzervatóriumban folytatta tanulmányait, majd az Amerikai Egyesült Államokban, a Julliard Zeneakadémián tanult zeneszerzést és vezénylést, a Yale Egyetemen pedig filozófiát és nyelveket – anyanyelvén kívül angolul, olaszul, franciául, oroszul és spanyolul beszél. Karmesteri tevékenysége az egész világra kiterjed és mind a szimfonikus zene, mind az opera területén rendkívül aktív. Vezényelte a London Symphony Orchestra, a Berlini Deutsches Simphonieorchester, a Mozarteum, a Frankfurti, Bécsi, Prágai, Moszkvai, Budapesti Rádió, Toulouse, Sevilla, Mexikó, Szöul, Tajvan, Észak-Amerikában pedig Philadelphia, Houston, Detroit, Indianapolis, Florida, Vancouver, Ottawa, Quebec zenekarait. A Klosterneuburgi Operafesztivál és a Dubrovniki Nyári Fesztivál művészeti vezetője, rendszeresen vezényel operákat Essen, Torino, Cagliari, Düsseldorf, Minnesota, Montreal, Edmonton és Osaka dalszínházaiban, de Budapesten, a MÁV Szimfonikusok közönségét is meghódította attraktív vezénylésével.

Műsor:

Erkel: Hunyadi László – részletek
Nyitány
László áriája (I. felvonás)
Palotás
La Grange ária
Kodály: Háry János – Intermezzo
Kodály: Székely fonó – A csitári hegyek alatt – kettős
Erkel: Dózsa György – Fegyvertánc
Erkel: Bánk bán – Melinda áriája (III. felvonás)
Hazám, hazám – ária

Ifj. J. Strauss: A cigánybáró
Nyitány
Barinkay belépője
Ki esketett? – duett
Lehár Ferenc: Arany és ezüst keringő, op. 79
Lehár Ferenc: A víg özvegy – Vilja dal
Kálmán Imre: Marica grófnő – Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket
ifj. J. Strauss: A denevér – Csárdás
Éljen a magyar! polka, op.332

Közreműködik:

Sümegi Eszter – szoprán
Boncsér Gergely – tenor

Vezényel:

Cristoph Campestrini

A legfrissebb zenei hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top