+ Film

Az ortodox pünkösdre esik a TIFF

tiff

A TIFF szervezői a Smart7 versenyszekcióban részt vevő filmeket is ismertették, mely tavaly szerepelt először a filmszemle programjában.

fotó: Vakarcs Lóránd

Egy nappal hosszabb, tizenegy napos lesz idén a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), a szemle 23. kiadása június 14. és 24. között zajlik.

Az eddigi gyakorlattól eltérően azért döntöttek a hosszabbítás mellett, mivel június 24-én az ortodox pünkösdöt ünneplik Romániában, ami hivatalos szabadnap. A szervezők szerint a ráadásnapon a fesztivál legkedveltebb és legtöbb díjat nyert filmjeit láthatja majd a közönség, és meglepetésekkel is készülnek.

A filmszemlén idén is több száz alkotást vetítenek mozikban és szabadtéri helyszíneken, de élőzenés vetítések, koncertek is lesznek, a meghívottak között ismert sztárok is szerepelnek.

A szervezők a rendezvényre több mint 150 ezer nézőt várnak. Emlékeztetettek, hogy a TIFF jelentős számú turistát is vonz a városba, egy felmérés szerint a nem kolozsvári nézők 70 százaléka kimondottan a filmszemle miatt látogat nyár elején Erdély fővárosába. A fesztivál idei kiadására már elkezdődött a bérletek árusítása.

A TIFF szervezői kedden a Smart7 versenyszekcióban részt vevő filmeket is ismertették, mely tavaly szerepelt először a filmszemle programjában. A Smart 7 hálózat a hasonló célokkal és látásmóddal rendelkező kisebb európai filmszemléket kapcsolja össze, hogy közösen tudják alakítani a filmipar és a fesztiválkultúra jövőbeli trendjeit.

A TIFF mellett az alapítók között található a lengyelországi New Horizons Nemzetközi Filmfesztivál, a portugáliai IndieLisboa Nemzetközi Filmfesztivál, a görögországi Szaloniki Nemzetközi Filmfesztivál, a spanyolországi Filmadrid Nemzetközi Filmfesztivál, az izlandi Rejkjavik Nemzetközi Filmfesztivál, a litvániai Kino Pavasaris Vilnius Nemzetközi Filmfesztivál.

A versenyszekcióba olyan európai fiatal filmesek alkotásait ajánlják, akik eredeti ötleteikkel, bátor hangjukkal tűnnek ki. Romániát a Gabi Sarga – Catalin Rotaru alkotópáros Where Elephants Go című fekete komédiája képviseli a programban, melynek premierjét márciusban tartják a vilniusi filmfesztiválon.

A legfrissebb filmes hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top