+ PR-cikk

Figyelem! Adóbevallási időszak következik!

Adóbevallás

Ausztriai munkavállalóként mindenképpen érdemes élni az adóvisszatérítés lehetőségével, mely több esetben jár a munkavállaló számára. Ezt azoknak lehet beadni, akik az elmúlt években osztrák munkavállalóként dolgoztak, az pedig, hogy jár-e egyáltalán, vagy ha igen, akkor mennyi, hozzáértő cég segítségével célszerű intézni.

Szükség van-e magyar adóbevallásra?

Az OMIP tájékoztatása szerint az adóvisszatérítés azokban az esetekben, amikor valakinek bármilyen magyarországi jövedelme volt, mindenképpen összefügg a magyar adóbevallással. Éppen ezért minél hamarabb intézni kell a magyar adóbevallást, hiszen az osztrák adókiegyenlítést csak ennek birtokában lehet benyújtani.

Milyen magyarországi jövedelmekről lehet szó?

Ha valakinek bármilyen jövedelme keletkezett az adott adóévben Magyarországon, akkor erről adóbevallást kell készítenie. Sok esetben nem csupán az igénylő, hanem a házastárs magyar adóbevallására is szükség van, ha például valamilyen családi adókedvezményt igényelnek.

A jövedelem lehet bérjövedelem, munkanélküli ellátás, CSED, GYED, ingatlaneladás során keletkezett adóköteles jövedelem, tőkejövedelem vagy vállalkozói jövedelem. Ezekben az esetekben mindenképpen el kell készíteni vagy el kell fogadni a NAV által készített adóbevallást.

A NAV a legtöbb esetben automatikusan elkészíti a bevallást!

Az ügyfélkapuval rendelkező adófizetők egyszerűen megtekinthetik a NAV által elkészített bevallást, és ha azt megfelelőnek találják, akkor néhány kattintással el is fogadhatják. Ha azonban hiányos, akkor ugyanitt módosításra is lehetőség van.

Akinek nincs ügyfélkapuja, kérheti azt, hogy postázzák ki számára a tervezetet, majd ezt aláírva kell visszajuttatni az adóhatóságnak. Minél előbb meg kell ezt tenni, mivel csak ez után adja ki a NAV az E9-es igazolást, amely az osztrák adóvisszatérítéshez szükséges. Figyelni kell arra is, hogy abban az esetben is el kell készíteni a bevallást, ha az nullás.

Mit kell tenni ezután?

Miután megszereztük az E9-es jövedelemigazolást a NAV-tól, jöhet az osztrák ügyintézés, melynek során az év közben keletkezett összes jövedelmünket alapul véve ki lehet számítani azt, hogy milyen visszatérítési formákra vagyunk jogosultak. Ehhez vegyük igénybe szakértő cég segítségét, akik az ausztriai magyar munkavállalók adózási ügyeire specializálódtak, így biztosak lehetünk benne, hogy az ügymenet gyorsan és olajozottan fog lezajlani.

Az osztrák adóvisszatérítések formái

Az osztrák adórendszer nagyon sokféle adókedvezményt tartalmaz, ilyen például a családi adókedvezmény, az egyedül keresők kedvezménye, az egyedül nevelők kedvezmény, az alacsony jövedelműek adókedvezménye, az ingázók átalánya, a családhoz való hazautazási adókedvezmény, a kettős háztartásvezetés kedvezménye, vagy a munkaruha-, munkaeszköz-kedvezmény.

Minél hamarabb be kell nyújtani a szükséges nyomtatványokat, mivel az osztrák adóhatóság ügyintézési határideje igen hosszú, az elbírálás pedig benyújtási sorrendben történik.

Népszerűek

To Top