Laár András
+ vallás

Laár András: A buddhizmusnak és Besenyő Pista bácsinak közös gyökereik vannak

Laár András: Van, amikor egy esten találkozik a közönség Besenyő Pista bácsival és a buddhizmussal, ilyenkor elmagyarázom a karakter mögötti filozófiát

Laár András zenészt, humoristát, költőt, buddhista papot látta vendégül Szatmári Róbert a radiocafé Enyhe katarzis című műsorában.

A beszélgetésben szó esett a világ megismerhetőségéről, a buddhizmus és a zene kapcsolatáról, a KFT együttes szerepéről, a magyar nyelvről és gondolkodásról, valamint a kultikus figurák, Besenyő Pista és Edebede bácsi jellemeiről és társadalmi beágyazottságokról is.

„Besemyő Pista bácsinak és az összes többi alaknak megvolt a megfelelője a való életben. Olyan is volt, hogy egy figurát több emberből gyúrtam össze. Emlékszem, egyszer régen voltam egy lakodalomban, ahol viszonylag egyszerű ízlésű emberek gyűltek össze és ott találkoztam egy olyan figurával, aki csak mondta és mondta magáét, hatalmas hangerővel mindenkit baromira lelkesített, közben pedig csak hülyeségeket beszélt, aminek nem volt semmi értelme.” – mondja Laár András Besenyő karakterének eredetéről.

Laár szerint a legtöbb általa megformált figura megtalálható a magyar társadalomban, még a Költő archetípusa is, „talán ő az egyetlen, aki nem rosszindulatú.”

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

A beszélgetésben szó esik Laár András és Frankie Látó közös projektjéről, az Ősforrásról, amely egyfajta gyógyító zene, és amely a közönségre is felszabadítóan hat. A művész szerint a buddhizmus, a zene és az általa játszott abszurd figurák tökéletesen megférnek egymás mellett, sőt a gyökerük is közös.

„Van, amikor egy esten találkozik a közönség Besenyő Pista bácsival és a buddhizmussal, ilyenkor elmagyarázom a karakter mögötti filozófiát és az emberek máris rá tudnak hangolódni arra, ami ezután következik.” – teszi hozzá az interjúban Laár.

Laár András

Az egy órás beszélgetésben szó esik még a változás állandóságáról, arról, hogy miért hálás azért, hogy magyar és arról is, hogy van-e a teremtésnek, s így létezésünknek értelme.

Laár András: A buddhizmusnak és Besenyő Pista bácsinak közös gyökereik vannak
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top