+ Irodalom

Megéri befektetni egy e-könyv-olvasóba? Sorra vesszük az érveket és ellenérveket

e-könyv

Az e-könyv-olvasókat először bizony meg kell vásárolnunk, ami egy több tízezer forintos kiadást jelenthet.

Kétségtelen, hogy az olvasás ma menőnek számít: nem véletlen, hogy egyre több online közösséggel vagy éppen kihívással találkozhatunk nap mint nap, amelyek arra buzdítanak, hogy forgassunk több könyvet. Ha mi is azok közé tartozunk, akik szívesen hódolnak ennek az elfoglaltságnak, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy érdemes lenne-e a papíralapú könyveket digitális formátumra cserélni. A következőkben ezt a témát járjuk körül.

Milyen előnyei vannak az e-könyv-olvasóknak?

Először is, nézzük meg, hogy milyen érvek szólnak az e-könyvek és az e-olvasók mellett!

Az egyik leginkább magától értetődő előnyük az, hogy bármikor elérhetünk egy-egy olvasmányt, amire éppen szükségünk van, vagy amire kíváncsiak vagyunk. Lehet, hogy az adott kiadás már rég elfogyott a könyvesboltokban vagy egy régebbi, ritkább verzióról van szó – szinte biztos, hogy az e-könyvek között megtaláljuk, amit keresünk. Ráadásul az sem okozhat akadályt, ha épp nem tartózkodunk a kiadás országában, hiszen az internetnek hála a lehetőségeink határtalanok (szó szerint).

És ha már szóba jött, hogy az e-bookok bárhonnan elérhetőek: az e-olvasó másik nagy előnye, hogy kompakt és emiatt kényelmes. Ha hosszabb utazásra vagy külföldi tartózkodásra indulunk, nem kell telepakolnunk a bőröndjeinket vastag könyvekkel, hiszen egyetlen kicsi eszközön rajta lehet minden: egy e-book a teljesítményétől, illetve a könyvek hosszától függően több ezer szerzeményt is képes tárolni. Ha belegondolunk, akkor ennek köszönhetően ez egy kifejezetten tudatos, környezetbarát megoldás is, hiszen jól tudjuk, hogy a könyvek papírból készülnek, amelyeket kivágott fákból nyerünk.

Az e-olvasók továbbá számos extrával érkezhetnek, amelyek fokozzák az olvasás élményét. Egyes típusok tartalmaznak interaktív elemeket, lehetővé teszik, hogy könnyen és egyértelműen jegyzeteket adhassunk az egyes részletekhez, sőt akadnak olyanok is, amelyekben van hangos felolvasás funkció is. Az pedig ma már szinte alapvetőnek számít, hogy szemkímélő fénnyel vannak ellátva, hogy ne károsítsák a látásunkat akkor se, ha nagyon belemerülünk az olvasásba, és több órán keresztül nézzük a képernyőt. Arról se feledkezzünk meg, hogy a fénynek köszönhetően ezt bármilyen körülmények között használhatjuk, például sötétben is, amikor a hagyományos könyveket nem.

Ha szétnézünk az e-könyveket áruló platformokon, akkor azt is észrevehetjük, hogy az ilyen típusú könyvek olcsóbbak, mint a fizikai verziók. Ez tehát azt is jelenti, hogy hosszú távon, ha valóban sokat olvasunk, akkor olcsóbban jöhetünk ki, ha e-olvasót használunk. Ehhez természetesen először azért meg kell vásárolnunk az eszközt – de ezzel térjünk is át a hátrányokra!

Milyen hátrányokkal számoljunk?

Visszautalva az előző gondolatra: az e-könyv-olvasókat először bizony meg kell vásárolnunk, ami egy több tízezer forintos kiadást jelenthet, sőt a csúcskategóriás modellek ára a százezer forintot is meghaladhatja. Ezen persze nincs mit csodálkoznunk, hiszen a kényelmet és a sok-sok funkciót meg kell fizetnünk. Amikor választunk, mindenképp érdemes figyelembe venni a saját preferenciáinkat, illetve azt, hogy pontosan mire és milyen gyakorisággal szeretnénk majd használni az olvasót. Ennek megfelelően már be tudjuk lőni, hogy melyik árkategóriában célszerű nézelődnünk.

Negatívum lehet még, hogy az e-olvasók esetében oda kell figyelni a töltöttségi szintre: igen bosszantó lehet, ha például egy hosszú repülőút elején adja meg magát az akkumulátor. De arra is jobban kell ügyelnünk, hogy ne hagyjuk el vagy ne tulajdonítsák el tőlünk, hiszen ilyen esetben az összes megvásároltunk e-könyvünk elveszik.

Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk az olvasás pszichológiai vonatkozásait is: a legtöbb könyvmoly egyetért abban, hogy a nyomtatott könyvek élményét nem pótolhatja egy digitális eszköz. A képernyőn keresztül ugyanis nem lehet érezni a lapok illatát, nem tudjuk azokat megérinteni, így érzelmileg nem nyújtanak ugyanolyan élményt. Nem is beszélve arról, hogy a könyvek gyűjtögetése egyesek számára szintén egy külön hobbi.

Döntsenek a személyes preferenciák!

Láthatjuk, hogy mindkét oldalon számos aspektust hozhatunk fel, így végtére is az egyedi preferenciák lesznek döntőek a kérdésben. Mit szoktunk meg? Mi a kényelmesebb számunkra? Milyen körülmények között szeretünk olvasni? Hogyan élvezzük leginkább a könyvélményeket?

Ezek alapján bárhogyan is döntsünk, a lényeg, hogy igyekezzünk minél többet olvasni! Ez a hobbi ugyanis csökkenti a stresszt, javítja a memóriát és a koncentrációs képességet, megelőzi a kognitív leépülést, fejleszti a kommunikációs készséget és a képzelőerőt, mindemellett pedig tájékozottabbá és intelligensebbé is teszi az embert.

A legfrissebb irodalmi cikkek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top