+ Irodalom

Hogyan teszik gazdagabbá a nők a politikai folyamatokat?

nők

A „Nők és a diplomácia” című virtuális kiállításon elmerülhetünk a nők külpolitikában betöltött szerepének múltjában és jelenében

A nők és a diplomácia – Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben

Nőnap alkalmából A nők és a diplomácia címmel rendez közös eseményt a budapesti Cervantes Intézet és a Chilei Köztársaság magyarországi Nagykövetsége március 7-én 18 órától a Cervantes Intézetben.

A program célja, hogy fókuszba helyezzék a nők vezetői képességeit, és elismerjék a diplomácia területén elért eredményeiket. Az estet Gabriela Mistral versrészleteinek dramatizált felolvasása nyitja, amit a Nők a diplomáciában című könyv alapján készült virtuális fotókiállítás megnyitója követ.

A diplomáciát világszerte javarészt a férfiak irányítják, és gyakran az általuk kijelölt mintákhoz igazítjuk az elvárásokat. A történelem során azonban a nők is jelentős mértékben hozzájárultak a nemzetközi kapcsolatok előmozdításához. A fenntartható jövő biztosításához szükséges változások előmozdítása szempontjából is kiemelkedően fontos, hogy a nők – a nemek közötti egyenlőség elvének jegyében – a döntéshozatal valamennyi szintjén képviseltessék magukat.

A nők részvétele gazdagabbá teszi a politikai folyamatokon belüli kezdeményezéseket. Nekik köszönhetően befogadóbb jellegű döntések születhetnek, és körültekintőbb megoldások valósulhatnak meg.

A „Nők és a diplomácia” című virtuális kiállításon elmerülhetünk a nők külpolitikában betöltött szerepének múltjában és jelenében, miközben rátekinthetünk arra, milyen nagy hatást gyakoroltak az inkluzív demokrácia előmozdítása terén.

Yohana Yara színésznő felolvasóestjén Gabriela Mistral verseit hallgathatjuk meg, aki 1933-ban Spanyolországban volt chilei konzul, valamint megismerhetjük Mistral a világtörténelem egy viharos időszakában betöltött szerepét. A rendezvény zárásaként borkostóló várja a vendégeket.

Gabriela Mistral

A szolgálat

A természetben, mindenben a szolgálat vágya él.
A szél szolgál, a víz szolgál.
Ha fát találsz, ültesd el magad!
Ha hibát találsz, javítsd ki magad!
Ha olyan feladatot, amit mindenki kikerül, vállald föl magad!
Öröm jónak és egészségesnek lenni,
ám még nagyobb öröm szolgálni tudni.
Ne hidd, hogy csak a nagy szolgálat érdem,
az apró szolgálat öröme is létezik;
például amikor meglocsolod a kertet,
rendet raksz a könyvek közt,
vagy megfésülöd egy kislány kócos haját.
Ne hidd tévesen, hogy szolgálni kisemberek dolga!
Az életet és fényt adó Isten is szolgál,
s joggal hívhatnánk akár így: Ő, aki szolgál.
Naponta néz kezünkre s kérdezi: szolgáltál-e ma?
Kit? Egy fát? Barátot? Szeretteidet? Idegent?
Köszönöm, hogy megengeded, hogy szolgáljalak.

Fordította: dr. Domján László

Forrás: irodalmiradio.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top