+ Film

Az első demokratikusan megválasztott szerb miniszter meggyilkolásáról filmsorozat készült

Zoran Djindjic

Zoran Djindjic halálát követően a Demokrata Párt a kormánykoalíció részeként további kilenc évig vezette az országot.

A legnépszerűbb szerbiai színészek főszereplésével készült nyolcrészes sorozat Szerbia huszonegy évvel ezelőtt meggyilkolt Zoran Djindjic miniszterelnökéről, és az ellene elkövetett merénylet utáni eseményekről.

A sorozat első részét a tervek szerint szombaton vetítette volna a szerbiai közszolgálati televízió (RTS), ám a hétfői tájékoztatás szerint a bemutatót későbbre halasztották. Az RTS indoklása szerint a sorozat meghívást kapott egy rangos fesztiválra, a szabályok értelmében pedig a fesztiválon történő részvétel előtt nem mutathatják be a hazai közönségnek a sorozatot.

Zoran Djindjic volt Szerbia első, demokratikusan megválasztott miniszterelnöke, akit 2003. március 12-én fényes nappal lőttek le a kormány épülete előtt. A kabinet háromnapos gyászt hirdetett, valamint rendkívüli állapotot rendelt el, amely április 22-ig tartott. Hosszan tartó rendőrségi akció keretében – amely a Szablya nevet viselte, erről kapta a címét a sorozat is – több tucat gyanúsítottat fogtak el, végül 2007-ben egy különleges rendőri egység és egy akkoriban befolyásos belgrádi maffiacsoport 44 tagját összesen 378 év börtönre ítéltek a gyilkossággal összefüggésben. A történtek politikai hátterére azonban azóta sem derült fény, a merénylet megrendelői a mai napig szabadlábon vannak.

Zoran Djindjic 1952-ben született az észak-boszniai Samacon. Belgrádi tanulmányai után nem kapott munkát a kommunisták vezette Jugoszláviában, ezért Németországba utazott, ahol filozófiából szerzett doktori diplomát.

A kommunista hatalommal szembeszálló, hasonló gondolkodású társaival együtt 1989-ben megalapította a Demokrata Pártot (DS). 1997-ben ő lett a második világháború utáni Belgrád első nem kommunista polgármestere. A Demokrata Párt volt a kezdeményezője a 2000-es, Slobodan Milosevic jugoszláv elnök elleni tiltakozó megmozdulásoknak, és az egyesült ellenzék végül 2000. október 5-én megdöntötte a diktátornak is nevezett politikus hatalmát. 2001 januárjában Zoran Djindjicet miniszterelnökké választották.

A politikus valamivel több mint két évig vezethette a nyugat-balkáni országot, ez idő alatt kezdeményezte az európai integráció megindítását, valamint számos gyökeres változást indított el a gazdaság és a szociális ellátás területén, illetve kijelentette, hogy rendezni kell Koszovó státusát.

Zoran Djindjic halálát követően a Demokrata Párt a kormánykoalíció részeként további kilenc évig vezette az országot, 2012-ben azonban ellenzékbe szorult az egykor Milosevic által vezetett Szerbiai Szocialista Párttal (SPS), valamint a Szerb Radikális Pártból kivált Szerb Haladó Párttal (SNS) szemben. Az országot azóta is ez a koalíció vezeti, miközben a Demokrata Párt számos kis pártra szakadt, amelyek mindegyike a fennmaradásért küzd.

A Szablya című sorozat rendezője, Vladimir Tagic a sorozat sajtóvetítésén arról beszélt, hogy 21 év megfelelő távlatot biztosít arra, hogy a tragikus eseményt kellő számú bizonyítékkal alátámasztva sorozat formájában mutassák be a nagyközönségnek.

„Valószínűleg Zoran Djindjic korunk legjelentősebb politikai alakja, ez az esemény pedig egészen bizonyosan töréspontot jelent a szerb társadalomban, és nagyon jól bemutatja, milyenek voltunk mi a kilencvenes években, majd a kétezres évek elején, és milyenek vagyunk ma” – magyarázta.

A főbb szerepekben Dragan Micanovic, Milos Timotijevic, Sergej Trifunovic, Milica Gojkovic, Ljubomir Bandovic, Fedja Stukan és Tihana Lazovic láthatók.

A legfrissebb filmes hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top