+ Film

Pasolini tragikus halála miatt nem tudta befejezni az antitrilógiát

pasolini

Február 29-én Pasolini utolsó filmjével, a Salo, avagy Szodoma 120 napja című darabbal indul a vetítéssorozat…

Pier Paolo Pasolini író, rendező születésének évfordulójához kapcsolódva február 29-től négy napon át retrospektív vetítéssorozatot tartanak az Art+ Cinemában, ahol a rendező fontos filmjeit láthatja a közönség.

Február 29-én Pasolini utolsó filmjével, a Salo, avagy Szodoma 120 napja című darabbal indul a vetítéssorozat, majd a Dekameron, a Canterbury mesék, végül március 3-án Az Ezeregyéjszaka virágai lesz látható.

Az Élet trilógiája Pier Paolo Pasolini 1970 és 1974 között forgatott három filmje – a Dekameron, a Canterbury mesék és Az Ezeregyéjszaka virágai – összefoglaló címe.

dekameron

Dekameron

Mindhárom alkotás a középkorban keletkezett klasszikus mese- vagy novellagyűjteményeken alapul. Az olasz cenzúra a Dekameront és a Canterbury meséket egy időre be is tiltotta. A trilógia zenei konzultánsa Ennio Morricone volt. A filmek erőteljes atmoszférája jelentős részben az autentikus forgatási helyszíneknek és a jórészt amatőr szereplőknek köszönhető – olvasható a közleményben.

A Giovanni Boccaccio novellagyűjteménye alapján, olasz-francia-NSZK koprodukcióban készült Dekameron az 1971-es Berlinalén Ezüst Medve-díjat kapott, a Geoffrey Chaucer történetein alapuló, olasz-francia koprodukcióban forgatott Canterbury mesék pedig a következő évben Arany Medve-díjat nyert.

Az Ezeregyéjszaka meséi alapján készült olasz-francia játékfilm az 1974-es cannes-i filmfesztiválon nyerte el a zsűri különdíját. Érdekesség, hogy Pasolini maga játssza a Canterbury mesékben Chaucer-t, valamint Giottót.

A Salo, avagy Szodoma 120 napja című film egy úgynevezett antitrilógia első fejezeteként készült el, de a rendező tragikus halála miatt folytatása már nem lett.

Február elején ajánlottuk a Dekameron című filmet, ami a videa.hu oldalán is látható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top