Vox Luminis
+ Zene

A világhírű Vox Luminis koncertezik Pannonhalmán

Idén húsz éve, hogy a nemzetközileg is elismert francia karmester és basszista, Lionel Meunier vezetésével megalakult a Vox Luminis.

(c)leslie-artamonow

Egyedülálló hangzásvilág a stílusában és történelmi jelentőségében is kuriózumnak számító 800 éves pannonhalmi bazilikában, ahol nemzetközi hírű belga Vox Luminis Kórus lép fel a Pannonhalmi Főapátság nagymúltú nagyböjti koncertsorozatának nyitó alkalmán, 2024. február 23-án.

Az 1224-ben újjáépített és felszentelt szerzetestemplom falai között felcsendülő zene- és kórusművek hallgatása során átélhetjük a nagyböjti időszak elcsendesedését, és elmélyülve haladhatunk Krisztus halálának és feltámadásának ünnepe felé.

Megjárták a világ legnagyobb koncerttermeit – egyebek mellett felléptek a londoni Wigmore Hall-ban, a Lincoln Centerben New Yorkban és a moszkvai Zaryadye Hallban – most pedig a pannonhalmi bencés szerzetesközösség meghívására, a Szent Márton-bazilikában ad koncertet a világhírű együttes.

Vox Luminis

(c) Leslie Artamonow

És mily különös egybecsengés, hogy a szerzetestemplom újraszentelésének 800. évében egy szintén jubileumot ünneplő zenekar lép fel az ősi falak között. Idén ugyanis húsz éve, hogy a nemzetközileg is elismert francia karmester és basszista, Lionel Meunier vezetésével megalakult a Vox Luminis.

Egyedi hangzásviláguk a kezdetektől meghódította a vokális zene kedvelőit világszerte. Nemzetközi elismertségüket olyan díjak sora is igazolja, mint például a Baroque Vocal Award és a Gramophone Classical Music Award.

A régizenei énekegyüttes repertoárja főként a 17-18. századi angol, olasz és német zenét öleli fel. Pannonhalmi koncertjükön is itáliai barokk zeneszerzőkhöz nyúlnak vissza.

Műsoron:

Anonymus: Lamentation de la Vierge au Croix
Antonio Lotti (1567-1740): Lotti: Crucifixus a 8
Claudio Monteverdi (1567 – 1743): Adoramus te Christe
Domenico Mazzocchi (1592 – 1665): Piangete occhi, piangete.
Alessandro Della Ciaia (c1605 – c1670): Lamentatio Virginis in dispositione filii de cruce
Domenico Scarlatti (1685 – 1757): Stabat Mater a 10 voci

A Vox Luminis előadásához nagyszerűen illeszkedik a Főapátság nagyböjti koncertsorozatának március 22-i alkalma. Ekkor Magyarország legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekara, a Capella Savaria lép fel a Szent Márton-bazilikában.

Bővebb információ

A legfrissebb zenei hírek

A világhírű Vox Luminis koncertezik Pannonhalmán
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top