+ Zene

Miért ilyen népszerű még napjainkban is a retro zene?

retro

Kapcsolj a Retro Rádióra, és ha meghallasz egy ismerős dalt, akkor csukd be a szemed és koncentrálj a zenére!

Tény, hogy napjaink friss slágerei nagyon pörögnek a videómegosztókon és a streamingoldalakon egyaránt, csakhogy nem mindenki rajong a mostani zenékért. Néhányan inkább a régebbi, ma már “retrónak” számító dalokat részesítik előnyben.

Meglepő egyébként, hogy a köztudatban főleg a ‘70-es, ‘80-as évek zenéi szerepelnek retróként, holott például a MyOnlineRadio weboldalán hallgatható Retro Rádió műsorában sokszor a ‘90-es, sőt a korai 2000-es évek számai is felcsendülnek.

Főként az Y generációsok számára sokkoló felismerés, hogy azok a slágerek, amikre ők “tinikorukban, mindössze pár évvel ezelőtt” buliztak, ma már legalább 20-30 éves, ódivatú szerzeményeknek számítanak.

Egy életérzés a múltból

Egy dallam képes arra, hogy előhívjon az agyunkból olyan régi emlékeket, melyekről azt hittük, hogy már rég elfelejtettük őket. Nem hiszed? Próbáld csak ki! Kapcsolj a Retro Rádióra, és ha meghallasz egy ismerős dalt, akkor csukd be a szemed és koncentrálj a zenére! Valószínűleg rögvest felvillan majd néhány kép az agyadban a múltból.

Akár az, hogy önfeledten tombolsz egy koncerten, akár az, hogy az első kocsidban, friss jogsisként ebből merítesz bátorságot a vezetéshez, vagy akár az, hogy a szobád magányában üvölteted, miközben kiadod magadból a fájdalmadat, hogy a suli leghelyesebb fiúja mégsem veled jött össze.

Mindenkinek jólesik időnként újra meghallgatnia azokat a dalokat, amik meghatározták az ifjúkorát. Nosztalgiázni ugyanis kellemes, megannyi szép emlék tör elő. És ilyenkor óhatatlanul is eszedbe jutnak azok az emberek is, akik akkoriban az életed meghatározó részei voltak, mostanra viszont már más utakon járnak.

Vajon hogyan él most a legjobb gimis barátnőd, aki érettségi után külföldre költözött? Vajon neki is eszébe jutsz, amikor meghallja a régi kedvenc közös dalotokat?

Változó ízlés és stílusok

A zenei trendek folyamatosan változnak, ez mindig is így volt. Persze akad néhány olyan örökzöld sláger, ami több generáción keresztül sem megy ki a divatból, de a nagy részük lassan a feledés homályába vész – vagyis csak veszne, ha a már említett Retro Rádió nem kifejezetten ezeket a dalokat akarná népszerűsíteni.

Ám tény, hogy bizonyos zenei stílusok – ilyen például az italodisco vagy az eurodance – a ‘80-as, ‘90-es években fénykorukat élték, ma pedig már egyik előadó sem készít ilyen műfajú szerzeményeket. Egyszerűen más világot élünk, ma az EDM és a deep house a menő.

Vissza a gyökerekhez

Az előbbitől eltérően az viszont nagyon is gyakori jelenség, hogy egy együttes előszed egy régi dalt, amit átdolgoz, modernizál, és új köntösben bár, de hatalmas gigaslágert csinál belőle. Ebben az esetben ráadásul az eredeti zenét is újra felkaphatják, hiszen sokakat elkezd érdekelni, hogy mi volt a kiindulási pont.

Persze ez az átdolgozás egyáltalán nem másolást jelent, az új szerzemény bár a régi dalra épül, de rengeteg új elemet tartalmaz. Jó példa erre David Guetta és Bebe Rexha – I’m good című dala, ami az Eiffel 65 klasszikusának, a Blue-nak az újragondolása.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top