+ Oktatás

Érettségi változások 2024-ben

érettségi

A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa is eszerint alakul, így ma már közép- és emelt szinten, külön is jelentkezhetnek a diákok.

Ebben a tanévben már jelentősen változnak az érettségi vizsgakövetelmények. Az új Nemzeti alaptanterv bevezetése miatt az előrehozott vizsgákat már 2022-ben az új követelmények szerint kellett megírniuk a diákoknak. Az Oktatási Hivatal azonban továbbra is feltölti a tantárgyakhoz a mintafeladatsorokat, így matematika, történelem és magyar mellett a természettudományos érettségikhez is találni közép- és emelt szintű gyakorlófeladatokat.

De vajon mi vár idén a diákokra? Ebben a cikkben a 2024-es érettségi változásokról lesz szó részletesebben.

Megújult a Nemzeti alaptanterv

Mivel pár évvel ezelőtt bejelentették, hogy megújul a Nemzeti alaptanterv és a kerettanterv, így az Oktatási Hivatal ehhez igazítja az érettségi követelményrendszert. Csökkentik az elvárt ismereteket, jobban előtérbe helyezik az egyéni kreativitást, valamint a problémamegoldó képességet.

A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa is eszerint alakul, így ma már közép- és emelt szinten, külön-külön is jelentkezhetnek a diákok. Ennek köszönhetően mindenki csak azokat a kérdésköröket kapja meg, amire az érettségi során szüksége lesz. Fontos azonban, hogy időben érdemes nekilátni a tanulásnak, hiszen ebből az állam sem fog engedni. Muszáj a lehető legtöbbet készülni, ha valaki egyetemre szeretne menni.

Mások lesznek a követelmények

Az Oktatási Hivatal elárulta, hogy mind a történelem, mind a magyar, mind pedig a természettudományi tárgyak esetében is mások lesznek a követelmények. 2024-ben teljesen átalakul a feladatsorok szerkezete, sokkal nagyobb hangsúlyt kap majd a tárgyi tudás.

Az első feladatsorból kihúzott érvelési-gyakorlati szövegalkotás helyett a diákok idén már egy 20 pontot érő irodalmi tesztet kapnak. Változik továbbá a második rész is, ahol az összehasonlító elemzések teljesen eltűnnek, helyettük pedig egy témakifejtő esszé kap helyet. A magyar tanárok szerint a rövid, gyakorlati szövegalkotási feladatok eltűnésével az új tervezet 15 évet lép vissza az időben.

A történelem kapcsán is változások várhatóak, ahol a szerkezet nem változik, a témakörök annál inkább. Az emelt szinten több új, a kerettantervben nem található ismereteket kérnek majd, emellett nagy hangsúlyt helyeznek a lexikális tudásra. Vannak olyan témakörök, ahol további 142, eddig nem ismert lexikai elem került bele.

A természettudományi érettségik sem lesznek ugyanazok

A természettudományos tárgyak esetében szintén változást eszközölnek. A tervek szerint a gyakorlati feladatok helyett saját kutatások alapján, a tanév során összeállított projektmunkát is választhatják. Ezt az egyetemi diplomamunkához hasonló módon meg is kell majd védeniük.

A változás érinti többek között a biológiát, a kémiát, a földrajzot, valamint a fizikát egyaránt. Emellett bár nem természettudományos tárgynak minősül, de a fent említett változások az informatikát is jelentős mértékben érintik majd. Pontosabban a digitális kultúrát (volt informatika), hiszen itt már kötelezőképpen egy projektmunkával kell majd készülni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top