+ Interjú

Enyedi Sugárka: Jobban inspirál mindennél az élő zenélés – Új album született

Enyedi Sugárka

Enyedi Sugárka: Olyan közegben nőttem fel, ahol a testi-lelki folyamatok és kiegyensúlyozásuk, összefüggéseik természetes és fontos dolgok.

Fotó: Both Lóránt

2023 december 28-án 23 óra 23 perckor tetted közzé a Facebook Enyedi Sugárka Jazz Tett oldalon az Everyday Happiness című albumod, amin 8 szám található. Az időzítés valami számmisztikai alapon történt, vagy puszta véletlen?

Enyedi Sugárka: DEC. 29. volt a hivatalos megjelenés ideje, (a digitális kiadású lemezek nagy része pénteki napon jelenik meg egyezményesen) ami azt jelenti, hogy egy előre elkészített internetes linken (pre-save link) bárki meghallgathatja a lemezt a megjelenés pillanatában. Ez a link került ki december 28-án éjjel. Úgy készültünk, hogy a közönség rögtön hozzáférjen. Időt kell hagyni a néha kiszámíthatatlan algoritmusnak is, a link pedig éjfélkor fordult át aktív üzemmódba.

Izgalmasnak találom a számmisztika összefüggéseit. Vannak bölcs megfigyelések, természeti törvények és egy kis játékosság is benne. Ez viszont spontán jött, amikor ránéztem az órára, pár percet kellett várni, hogy ilyen szép számsort kapjunk.

Mióta készül ez a lemez? Van-e valami története a születésének?

2020-ban terveztünk egy élő lemezfelvételt, csak a pandémia miatt el kellett halasztanunk. Ekkor volt tíz éves a Jazz Tett és szerettünk volna ez alkalomból egy saját szerzeményekből álló albumot. A közben eltelt időben is írtunk dalokat Csicsák Gyurival. Így nemcsak a gondolata érlelődött az anyagnak, hanem még több időnk volt a dalokat koncerten játszani, hangszerelni és válogatni a termésből. Ez egy nagyon fontos állomása a kettőnk munkájának. Mondhatjuk, hogy közösen álltunk a produceri feladatok elé is, míg az előző lemezeket főleg én tartottam kézben. Ez egy nagyon szép fejezete a zenei pályánknak.

Enyedi Sugárka

Fotó: Both Lóránt

Anno készítettünk egy kis otthoni videót is a címadó dal első akusztikus verziójából míg 2023-ra teljesen kikristályosodott a lemez sorsa.

Felszabadult hangulatban minden teljesítménykényszer nélkül nekiláttunk felvenni a dalokat, aminek egy része nálam, otthoni stúdió körülmények között készült, egy másik része a Sonic Garden Stúdióban. És hihetetlen örömteli munkával szépen összeállítottuk. Nem siettünk, nem kapkodtunk, élveztük a zenét és a közös munkát. Néhány dalt a madarak éneke is aláfest, mert nyáron nyitott ablaknál tudtunk stúdiózni. A megújult Jazz Tett zenekar és meghívott művészek is játszanak velünk, végül hópelyhek hullottak éppen, amikor befejeztük az utolsó simításokat. Egészen szimbolikus volt.

(Egy lemez elkészülése két részből áll: az egyik a zenei anyag, a másik a finanszírozás.
A komponáláson és hangszerelésen túl meg kellett alapoznunk a minőségi munka lehetőségét. Végtelen időben szívvel-lélekkel végzett háttérmunka áll a lemez mögött, amihez valamennyi anyagi támogatást nyertünk azáltal, hogy méltányolták a munkásságunkat az NKA Könnyűzenei Kollégiumánál. A fináléban a Tom-Tom Records azzal koronázta ezt meg, hogy a kiadásra azonnal igent mondtak.)

A nyolc számból hétnél szerepelsz szövegíróként és zeneszerzőként. Az az egy ritka jazz standard hogyan került a többi szerzemény közé?

Régebben volt egy különleges hangzású zenekarom amivel dob-bőgő-ének felállásban koncerteztünk és felvettünk pár ötletemet a Magyar Rádió akkori stúdiójában. Köztük az egyik dalnak egy ideje keresgéltem a helyét. Több album-tervem van összeírva mindig. Addig is újra és újra rendszerezem a saját kompozíciókat. Most úgy éreztem, hogy ebbe a gyűjteménybe pontosan illik, hiszen ebben minden dal angol nyelvű és fontos szerepet játszik a lemezen a jazzhagyomány tisztelete is. Valamit szerettem volna mondani ezzel a standard-del is, én ilyennek hallok egy altatót, ami elringat. Nem gyors swingben és nem a szokásos előadásmódban. Gyurit megkértem, hogy szájharmonikával is díszítse, és nagyon szépen érezteti, amit át szeretnék vinni. Imádom a fákat és a szellőt… közel áll a szívemhez ez a szép szöveg. (Lullaby of the leaves).

Hogyan születnek a dalaid, a szöveg, a zene? Mi az, ami inspirál?

Inspirál maga az Élet. Az apró pillanatok, színek, növényzet, felhők, napfény, utazások, találkozások, a zenésztársak. Egyszer a távoli jövőben például szívesen készítenék egy énekes duett albumot. Csodás ötletnek tartom, és több művész van a fejemben, akikkel boldogan zenélnék.

Ezen a lemezen a Jazz műfajának kiemelése, szeretete is központi volt számomra, tehát ezt is megörökítettem. Nagyon jó volt együtt dolgozni Csicsák Gyurival a teljes nyugodtság és kreativitás állapotában. Olyan jó baráti és szerzőtársi kapcsolódás van köztünk, hogy befejezzük egymás gondolatát és ez hatványozódik: még több alkotói csatorna nyílik meg a műhelymunka közben. Leginkább a kreatív alkotómunka, a improvizáció és kifinomult átgondoltság és ezek magasabb szintre emelése jellemezte a zenei anyag elkészítését, nem egy előre összegyakorolt és betanult repertoár rögzítése.

Enyedi Sugárka

Jobban inspirál mindennél az élő zenélés. Amikor a pillanatban olyan dolgok születnek, amit csak kölcsönhatásban létezik. De előfordul az is, hogy sétálok a Margit-hídon, és egyszer csak felénekelek egy dalt majdnem készen a telefonomba. Gyönyörű ez a város, szeretem Budapestet.

A Facebookon ingyenesen hozzáférhető a lemez, és ha jól vettem ki az infókból, cd-n is megrendelhető. Hogyan viszonyul egymáshoz a két “értékesítési” műfaj?

Köszönöm a kérdést. Fontos. Egy lemez ilyen formában ma egy ajándék a hallgatóknak, és egy névjegy a szervezőknek. És remélem, egy lehetőség nekünk, hogy sokfelé meghívást kapjunk koncertezni a világban.

Jelenleg az Enyedi Sugárka Jazz Tett fb zenekari oldalt használom egyfajta honlapnak. Itt majdnem minden információ megtalálható rólam, rólunk. Ezért látható a fb-on az a link, ami összegyűjti az összes digitális platformot, amin megjelent az Everyday happiness album.

ALBUM:

az Everyday Happiness című lemez minden zenei platformon elérhető
ezen a linken keresztül: https://bfan.link/everyday-happiness

ÉLŐ STÚDIÓ KLIPEK:

Everyday happiness: https://youtu.be/Nc5xfGnkhqE?si=TkdlgJMSJYhjPNTp
Don’t shout about love: https://youtu.be/teqB9zRQHbE?si=QT7F0SmE7esm7-aY

WERK:
https://youtu.be/9okUDx2jMMc?si=bkxHq19F55o2Kiy1

CD megjelenésről is szó esett, hiszen a közönség egy része most is várja és igényli a kézzel fogható lemezt. Egyelőre én személy szerint úgy látom, hogy nagyon kevesen hallgatnak CD-t. Viszont van egy szűkebb zenerajongó kör, akik bakelit lemezeket is vásárolnak, nyilván ennek a piaca is külföldön élénkebb. Később a kiadónkkal visszatérünk még erre a témára.

Ha valaki zenét szeretne vásárolni, letölteni tőlünk, az a Bandcamp Sugárka oldalon tudja ezt megtenni. Minden hónapban van egy kijelölt pénteki nap (Bandcamp Friday), amikor adományozhatnak a művészeknek a zenéért a hallgatók, és az majdnem teljes összegben eljut hozzánk.

Enyedi Sugárka

Fotó: Both Lóránt

Talán, ha többen értenék, mennyi munka áll egy lemez mögött, akár egy zenész egyetlen napja mögött (mint minden dolgozó embernek), akkor nem tekintenék sokan természetesnek, hogy azért semmit sem kell fizetni. Ez egy nehéz kérdéskör, egyebek közt jogdíjakat kezelő intézmények próbálják megoldani, javítani az aggregátorok / zeneletöltő oldalak által megváltozott helyzetet. Egyrészről csodálatos, hogy bármilyen zenemű elérhető a világon. Másrészről még mindig érzékelhető némi káosz, hogy kinek, mikor, mennyi előnye származik abból, hogy beláthatatlan gyorsasággal ingyen hozzáférhetővé vált a művészi produktum.

Egymás után kétszer meghallgattam a lemezt és már a másodiknál a fülemben volt a dallam. Sok gratuláció mellett azt is megjegyzik a hallgatók, hogy ez a zene kikapcsol, ellazít. Ezt te előadóként hogyan éled meg, számodra is meditatív élmény?

Hűha, nagyon örülök, hogy fülbemászó és lehet majd dúdolgatni a dalokat!
Köszönöm, hogy figyelemmel követed a lemez útját!

Izgalmas visszajelzéseket kapni, nem is gondoltam bele, hogy mit élnek majd át akik hallgatják – miközben persze mélyen motivál, hogy amit magamból adhatok, és hát az nem más, mint a hangom, és a saját élményeimen átszűrt életszemlélet, az örömet okozzon. Az érdem mindezzel együtt közös a zenekarommal, hiszen a világ bármely pontján megállják a helyüket szakmailag és emberileg. Ez utóbbi pedig nagyon fontos nekem, büszke vagyok rájuk.

Visszatérve a visszajelzésekre: a legtöbbet használt kifejezések, amiket írtak eddig az valóban az ellazít, megnyugtat és szinonimái voltak, ami sokat jelent, hiszen az Everyday happiness cím tudatos választás volt.

Igen, számomra az éneklés jelenthet meditatív állapotot egy-egy koncerten, de próbán is. Lehet, hogy pillanatok, lehet, hogy egy egész dal, vagy pl az improvizáció.

Alkotóként pedig akkor mondhatjuk ezt, amikor egyszerre jelentkezik a dallam és szöveg bennem készen, vagy amikor kapok egy zeneművet, kompozíciót, amit sokszor meghallgatok, és elkezd peregni a film előttem azzal kapcsolatban, hogy az a zene mit közvetít – és abból írom meg a szöveget. Hét évesen írtam az első dalszöveget egyik zenélő játékom dallamára. Írni az egyik legtermészetesebb késztetés volt bennem.

Egyáltalán foglalkozol efféle testi-lelki folyamatokkal?

Olyan közegben nőttem fel, ahol a testi-lelki folyamatok és kiegyensúlyozásuk, összefüggéseik természetes és fontos dolgok. Mindig foglalkoztam a lelki folyamatok megfigyelésével, lélektannal, vagy ilyesmivel. Különböző korszakaimban más és más módon. Egyetemi tanulmányokon, szakirodalmon keresztül. Különféle meditációs technikákat is gyakoroltam hét éven át, de akár a küzdősport is ide sorolható. A legszuperebb “meditáció” nekem mégis az, ha szabad ég alatt úszom, és kifekszem a tó vizének a felszínére és onnan nézem az eget.

Merre halad tovább a pályád? Koncertek, új lemez, vagy most más van soron?

A Jazz Tett mellett egy másik szívügyem a Trio Bennettony projektem. Az elmúlt hetekben éppen szlovákiai magyarlakta városokban koncerteztünk, ahol igazi lelki élményem volt a zenén túl a közönség felől tapasztalt szeretet miatt.

Most viszont elsősorban a lemezbemutatókra összpontosítok, az élő zenélésre. Elképesztően jó a csapat és az összehangoltság. Szeretném minél több emberhez eljuttatni a saját dalaimat. Nagy öröm számomra, hogy több nyári fesztiválra kaptam meghívást mindkét zenekarommal. Nagyon várjuk!

A terveim között szerepel a spanyol nyelvű dalaimból is hamarosan felvételt készíteni. Ha holnap elénk áll egy szponzor, akkor holnapután már a stúdióban leszünk, mert tavaszra is szívesen kihoznék egy ütős, friss latin pop jazzes dalt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top