+ Gasztro

Egy titokzatos világ: Afganisztán

Afganisztán

Afganisztán nevének hallatán rögtön háborúk sora, a nyomorúságos társadalmi és gazdasági viszonyok jutnak eszünkbe, de…

Afganisztán nevének hallatán rögtön háborúk sora, a nyomorúságos társadalmi és gazdasági viszonyok jutnak eszünkbe. Az ország hivatalosan is “az utazásra nem javasolt” kategóriába tartozik, sem a beutazás, sem az ott tartózkodás nem veszélytelen.

De vajon miért ez a kedvezőtlen kép él bennünk róla? Mi az oka, hogy nem a turisták kedvelt célpontja? A Wanderers Afganisztánról szóló cikkében számos információ birtokába kerülhetünk ebben a témában.

Megtudhatjuk, mi ösztönzi az idegen népeket az ország leigázására, illetve azt is, hányféle nép próbálta már elfoglalni. Arról is olvashatunk, mi jelenti a fekete gazdaság alapkövét, és olyan érdekes információhoz juthatunk, hogy mik lennének az ország látványosságai. Igen, csak lennének, mert sajnos az állandó fenyegetettség miatt csak a legeslegvakmerőbb utazók kockáztatnak meg ide egy utat.

Afganisztán gasztronómiája

Vonatkoztassunk egy kicsit el a rizikótól, a veszedelmes háttértől, és nézzük meg, hogy mit tartogatna számunkra az afgán gasztronómia, ha alkalmunk adódna megismerni! A széles történelmi és kulturális kapcsolatok miatt az afgán konyha világát több nép gasztronómiája is befolyásolja.

Perzsa, indiai, török, arab és közép-ázsiai hatásokat is fellelhetünk benne. Olyan gabonafélékre épül alapvetően, mint a búza, az árpa, a kukorica és a rizs, és ehhez társulnak a gyümölcsök és a tejtermékek.

Indiából vették át az erőspaprikát, Iránból a mentát és a koriandert, Üzbegisztánból és Kínából pedig a tésztaféléket. A tea az afgán gasztronómia és vendégszeretet jelképe, alapvető eleme. A nap bármely szakában szívesen fogyasztják. Az alkoholfogyasztás és az előállítása tilos az országban.

Étkezés Afganisztánban

Az afgán kultúrában rendkívül fontos szerepet tölt be a főzés és az étkezés. Az emberek vendégszeretetükről híresek, anyagi helyzettől függetlenül presztízskérdés egy család számára, hogy a vendég nem állhat fel éhesen az asztaltól. Ez arra is érvényes, amikor váratlanul érkezik a látogató, őt is megilleti a terülj-terülj asztalkám.

Az asztal alacsony, de az sem ritka, hogy a földön terítenek meg. Egy fiatal családtag körbehord egy réz mosdótálat és egy vízzel teli kancsót. Mindenki kap szappant, amivel megmossa a kezét, illetve egy kendőt a szárítkozáshoz. Ezután szolgálják fel az kenyeret, fűszereket, étvágygerjesztőket, majd a főételeket, salátát, rizst és gyümölcsöt.

Az afgán konyha alapelemei

Alapelem a rizs és a gabonafélék. Leginkább a mediterrán konyhára hasonlít az afgán gasztronómia, csak rengeteg zöldséggel, gyümölccsel és dióval. A legfontosabb alapanyagok a sáfrány, a koriander, a kardamom, az aszalt gyümölcsök, a vöröshagyma, a fokhagyma, a menta. Ezenkívül a gránátalma, a burgonya, a paradicsom és a sajt is említésre méltó.

Joghurtot is gyakran használnak, de ezt idegeneknek állítólag nem bírja a gyomra, úgyhogy csak óvatosan a kóstolással. A bárány és a csirkehús a legelterjedtebbek a húsok közül. Az afgán receptek nincsenek kőbe vésve, valószínűleg aligha találnánk ugyanolyan ételt két különböző helyen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top