+ Film

Sin Deve rendezőnőt életfogytiglani börtönre ítélte a bíróság

Sin Deve

Sin Deve 2013-ban bemutatott, Now I am 13 című dokumentumfilmje két filmfesztiválon is díjat nyert.

Terrorizmus címén bűnösnek találta és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság Mianmarban Sin Deve díjnyertes dokumentumfilm-rendezőt – közölte a filmrendező családja és a helyi média.

A mianmari bíróság az ország terrorizmus elleni törvényének megsértése miatt szerdán ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre az ötvenéves filmrendezőt.

A The Irrawaddy című helyi lap beszámolója szerint a nőt 2023. október 15-én vették őrizetbe Jangonban terrorizmusra való fejbujtás és terrorizmus finanszírozásának gyanújával, amikor egy drónt készült átvenni az egyik filmje forgatásához.

Ő csupán egy kiváló filmrendező és tekintélyes művész. Nem igazságos életfogytiglani börtönbüntetést kiszabni rá, mivel csak filmeket készít

– mondta öccse, Mjint Tu a dpa német hírügynökségnek.

Sin Deve 2013-ban bemutatott, Now I am 13 című dokumentumfilmje, amely egy mélyszegénységben élő, körülményei miatt a tanulás lehetőségétől megfosztott mianmari tinédzser életét mutatja be, a Kota Kinabalu Nemzetközi Filmfesztiválon és a Wathann Filmfesztiválon is díjat nyert 2014-ben.

Filmes munkássága során Sin Deve összesen 15, nemzetközi filmfesztiválokon is bemutatott rövid dokumentumfilmet készített.

A 2021 februári puccs óta a mianmari katonai junta kíméletlenül lecsap minden kritikusára és ellenségére, önkényes letartóztatások és hosszú börtönbüntetések kiszabása mellett a Nobel-békedíjas egykori kormányfőt, Aung Szan Szú Kjit is börtönbe zárták.

Az Assistance Association for Political Prisoners politikai foglyok helyzetével foglalkozó jogvédő szervezet jelentése szerint a katonai junta a februári hatalomátvétel óta legalább négyezer emberrel végzett és több mint 25 ezer személyt letartóztatott.

A legfrissebb filmes hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top