+ Építészet

Betiltották a Mariupol újjáépítéséről szóló orosz kiállítást

World Press Photo

Az oroszok szétlőtték Mariupol városát, és most azt szerették volna cinikus kiállításukkal bemutatni, hogyan építik újjá.

Fotó: Evgeniy Maloletka, Associated Press, World Press Photo

Az olaszországi Modena város helyi hatóságai visszavonták annak az orosz szervezésű kiállításnak az engedélyét, amelyen a szervezők azt kívánják bemutatni a közönségnek, hogy a Donyeck megyei Mariupol városában gyors újjáépítés és a város felvirágoztatása zajlik, mióta a települést az orosz hadsereg elfoglalta – számolt be Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebookon.

Közlése szerint a modenai polgármesteri hivatal az ukrán fél kérésére vonta vissza az engedélyt.

„Őszintén üdvözöljük ezt a döntést. Hálásak vagyunk mind a város polgármesteri hivatalának, mind az olaszországi ukránoknak, akik nem engedték, hogy az olasz társadalmat félrevezessék a mariupoli és általában az ukrajnai orosz bűncselekmények következményeivel kapcsolatban. Arra buzdítjuk a világ többi városát, hogy ne biztosítsanak helyszínt az ilyen orosz provokációknak. Ezzel jelentősen hozzájárulnak Ukrajnának az orosz agresszió feletti győzelméhez” – hangsúlyozta a szóvivő.

A tervezett kiállítás és konferencia miatt – Olaszországban élő ukránok jelzésére – Kijev már a múlt héten hivatalos úton is tiltakozását fejezte ki. A rendezvényt egy Olaszországban működő orosz kulturális egyesület szervezte, és megnyitóját január 20-ra harangozták be.

Az Ukrajnát közel két éve támadó orosz erők 2022 tavaszán hosszú ideig ostromolták, és ezalatt gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé a stratégiai jelentőségű kikötővárost, majd bevették Mariupol városát.

Ukrajna olaszországi nagykövetsége múlt csütörtökön írásban kérte Modena városát, hogy vonja vissza a rendezvény helyszínéül szolgáló terem használatára kiadott engedélyt.

„Rendkívül cinikusnak tartjuk ezt a rendezvényt, amely civil áldozatok ezreinek emlékét sérti. Ez egy orosz propagandarendezvény, amely minden erkölcsi alapot és elvet sért”

– fogalmazott Jaroszlav Melnik római ukrán nagykövet abban a levélben, amelyet Gian Carlo Muzzarelli modenai polgármesternek címzett.

Modena polgármestere közleményben szögezte le, hogy városa nem támogatja a rendezvényt.

Az összes hír Mariupolról

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top