+ Tudomány

Ma pontosan 4 óra 27 perckor billent át a Föld a forgástengelyén

napforduló

A téli napforduló az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában több ősi népi szokás kapcsolódik hozzá.

Pénteken kezdődik a csillagászati tél, a napforduló 4 óra 27 perckor lesz – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján csütörtökön.

Hozzátették: ekkor „fordul” meg a Nap, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben „hajlik el” a Nap sugaraitól.

Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát, következésképpen a leghosszabb éjszakát adja.

A téli napforduló az északi féltekén december 21-én van, esetenként 22-én, míg a déli féltekén június 21-én, esetenként 22-én vagy 20-án.

A téli napforduló az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában több ősi népi szokás kapcsolódik hozzá, és ünnepségek kísérik. Néhány példa:

Yule vagy Jul: Északi kultúrák, például a germánok és a skandináv népek számára a téli napforduló körül zajló ünnepek a Yule-nek vagy Julnak neveztek. Ezek a hagyományok később az angolszász kultúrákban is fennmaradtak, és hozzájárultak a karácsony ünnepének kialakulásához.

Saturnalia: Római birodalomban a Saturnalia az isten Saturnusz tiszteletére rendezett ünnepség volt, és a téli napforduló körül zajlott. Ez egy olyan időszak volt, amikor az általánosan elfogadott szokásokat felfüggesztették, és az emberek szórakoztak, ajándékokat cseréltek és ünnepi lakomákat rendeztek.

Dongzhi: Az ázsiai kultúrák, például a kínaiak és a vietnamiak a téli napfordulót a Dongzhi ünnepével ünneplik. Ez egy fontos időpont a családi egység és a hagyományok megőrzése szempontjából. A családok gyakran összegyűlnek, és az ünnepi ételek készítése és fogyasztása is fontos része ennek az ünnepnek.

Inti Raymi: Az inkák és más dél-amerikai kultúrák a téli napfordulót az Inti Raymi ünnepével ünneplik. Ez a nap a Napisten, Inti tiszteletére szolgál, és szertartásokat, táncokat, illetve az inkák hagyományos ételeinek elfogyasztását foglalja magában.

Ezek csak néhány példa a téli napfordulóhoz kapcsolódó ősi népszokásokból. Az ünnepek célja általában a fény, a melegség, az újjászületés és a közösség ünneplése, amelyek mind a téli hónapokban gyakran nehézségekkel járnak.

A tudomány legizgalmasabb hírei

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Pusztai László szerint:

    Érdekes volt megírni ezt a cikket a ráktérítő és a baktérítő és az egyenlítő megemlítése nélkül…

  2. Farkasréti György szerint:

    A Föld tengelye nem billent sehová, a megfogalmazás sajnos pontatlan. Az ekliptikához képest fix dőlésszögű bolygónk (a precessziót nem számítva) a nyári helyzetéhez képest a Nap túloldalára ért.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top