+ művészet & politika

Az igazságügyi miniszter súlyos károkat okoz döntésével a művészeknek

az igazságügyi miniszter

Az igazságügyi miniszter eddig minden esetben jóváhagyta azokat a díjszabásokat, amelyek az infláció okozta reálérték-vesztést kompenzálták.

Az igazságügyi miniszter a jogosultakat példátlanul sújtó döntést hozva elutasította az összes közös jogkezelő egyesület, lényegében valamennyi 2024. évre előterjesztett és inflációkövető díjemeléssel megállapított jogdíjakat tartalmazó díjszabását – írja az Artisjus levelében.

Ez a döntés súlyos és helyrehozhatatlan károkat okoz a szerzők és előadóművészek tízezreinek, a film- és hangfelvétel előállítóknak.

A döntést nem tartjuk elfogadhatónak, ugyanis a miniszter álláspontjával szemben a jogdíjak reálértékét a közös jogkezelők kötelesek megőrizni.

Az infláció mértékét meg nem haladó jogdíjemelésre vonatkozó javaslatunk követte az elmúlt évtized során tartósan kialakított jogértelmezési és jóváhagyási gyakorlatot.

Vitás szakmai kérdésekben a közös jogkezelő egyesületek eddig lehetőséget kaptak az előzetes érdemi egyeztetésre, és az igazságügyi miniszter minden esetben jóváhagyta azokat a díjszabásokat, amelyek az infláció okozta reálérték-vesztést kompenzálták.

Javaslatunkat ezúttal is a kulturális miniszter és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogató véleményeinek birtokában, továbbá sok esetben a felhasználók egyetértésével tettük meg.

Mindezek alapján az Artisjus, az EJI, a FILMJUS, a HUNGART, a MAHASZ és a Magyar Reprográfiai Szövetség azzal a kéréssel fordult az igazságügyi miniszterhez, hogy vizsgálja felül elutasító határozatát a művészeket, jogosultakat érő károk elkerülése érdekében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top