+ Film

Film ma estére a tévében: Macska a forró bádogtetőn

Macska a forró bádogtetőn

A Macska a forró bádogtetőn című romantikus dráma főhőse Big Daddy Pollitt, aki 65. születésnapját készül megünnepelni családja körében.

A Macska a forró bádogtetőn Tennessee Williams második Pulitzer-díjas drámája a Vágy villamosa után.

A gazdag ültetvényes, Pollit 65. születésnapjára összegyűlik a nagy családja. Ez a születésnap azonban nem felhőtlen, mivel az orvos nem sokkal korábban megállapította, hogy Nagyatyus rákos. Pollitt két fia, Brick és Gooper a családjukkal együtt érkeznek felköszönteni apjukat.

Gooper látszólag mintafiú: ő és felesége, Mae már számos unokával ajándékozták meg az öreget, így titokban arra számítanak, hogy nekik jut majd az örökségből. Nagyatyus kedvence azonban mégis inkább Brick, aki életvitelével éppen ellentéte bátyjának: mióta legjobb barátja öngyilkos lett, szüntelenül iszik, a feleségétől is elhidegült, akiről azt gyanítja, hogy megcsalta őt.

A születésnapon régi sérelmek, mély érzelmek bukkannak elő és felsejlik a hazug illúziókra épülő család drámája.

A klasszikus művet 1958-bant Richard Brooks filmesítette meg. Már első látásra feltűnhet a mai szemnek a sajátos múlt századbeli hangulat, hosszú beállításokkal, film noir-szerű fényviszonyokkal. Mondhatni, s külső cselekmények hiánya arra enged következtetni, hogy intenzív belső történések zajlanak a háttérben.

Szereplők: Paul Newman, Elizabeth Taylor, Burl Ives, Judith Anderson, Jack Carson, Madeleine Sherwood, Larry Gates, Vaughn Taylor

Vetítés: 2023.12.16. szombat M5 21.00, amerikai filmdráma, 108 perc, 1958

Forrás: Port.hu, Mafab.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top