+ Képzőművészet

Jesse Darling társadalmi összeomlásról, tébolyult világról szóló kiállítása nyerte a Turner-díjat

Jesse Darling

Az Oxfordban született, de Berlinben élő és dolgozó Jesse Darling elárulta, hogy a pénzdíjat fogászatra és lakásbérletére fogja fordítani.

fotó: Sky news

Jesse Darling képzőművésznek a mai brit életre reflektáló, tömegterelő kordonokat, kicsavart vasúti síneket, szögesdrótot és szakadt lobogókat felvonultató kiállítása nyerte el az idei Turner-díjat.

A BBC News szerdai beszámolója szerint a 25 ezer fonttal (11 millió forinttal) járó művészeti elismerést Darling a kelet-sussexi Eastbourne-ban lévő Towner galériában – ahol a Turner-díjra jelölt művészek kiállítása látható – vette át; az ünnepségen a művész elmondta, hogy alkotásait a megszorításokról, a Brexitről, a világjárvány városra gyakorolt hatásairól és a bevándorlási politikáról kialakult véleménye inspirálta.

„Szeretni kell valamit ahhoz, hogy az ember kritizálni tudja. Ebben az országban születtem, és figyelemmel kísérem, hogy mi folyik itt. Olyasmit akartam alkotni, ami ezt tükrözi, Nagy-Britanniával foglalkozó művet akartam készíteni a brit közönségnek” – fogalmazott Darling.

„Akár tetszik nekik, akár nem, számomra nagy megtiszteltetés és privilégium volt, hogy valami ennyire fontos dolgot csinálhattam a brit közönségnek”.

A zsűri indoklásában dicsérte, hogy a művész hétköznapi tárgyakkal, köztük kordonokkal, veszélyre figyelmeztető szalaggal, irodai aktákkal közvetített „egy ismerős, mégis tébolyult világot”. Mint fogalmaztak: a társadalmi összeomlást idéző alkotása megrendíti a munkáról, az osztályokról, a brit létről és hatalomról alkotott elképzeléseket.

Alex Farquharson, a Tate Britain igazgatója, a zsűri elnöke hozzáfűzte, hogy Darling merész és megragadó művészete részben az ország állapotát tükrözi, nem az egész képet, de legalábbis annak egy rétegét.

Darling köszönőbeszédében a művészeti oktatás fontosságát is hangsúlyozta az iskolákban. Mint mondta, a konzervatív kormányok azt az üzenetet küldték, hogy az önkifejezés és a kultúra speciális társadalmi-gazdasági környezetből származó embereknek való. „Ne higgyék el. Mindenkinek való” – szögezte le.

A művész beszéde végén egy palesztin zászlót húzott elő a kabátzsebéből és meglengette.

Az Oxfordban született, de Berlinben élő és dolgozó Darling elárulta, hogy a pénzdíjat fogászatra és lakásbérletére fogja fordítani. A 41 éves művészt, aki csak harmincas éveiben végezte el művészeti tanulmányait, két, a Modern Art Oxfordban és a Camden Art Centre-ben bemutatott kiállításáért jelölték tavaly a díjra.

A zsűri kiemelte, hogy a Turner-díj mind a négy döntőse reflektált műveivel a mai brit életre.

A díjra jelölt további három művész Ghislaine Leung, Rory Pilgrim és Barbara Walker volt.

Nálunk pedig Magyar menyaszony lóg a kerítésen:

Magyar Menyasszony lóg a kerítésen

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top